Evenimentul Zilei > Social > Johnny Răducanu nu face rating
Johnny Răducanu nu face rating

Johnny Răducanu nu face rating

În pofida popularităţii sale, la căpătâiul artistului au fost, ieri, doar câteva persoane. El va fi înmormântat astăzi, în cimitirul Mănăstirii Cernica.

Pe cât de mult au umplut agenţiile de ştiri eterul cu amănunte despre trecerea în nefiinţă a maestrului Johnny Răducanu, pe atât de mult a surprins absenteismul prietenilor, cunoscuţilor şi publicului larg la catafalcul artistului, expus pe parcursul zilei de ieri la biserica Sf. Silvestru din Bucureşti.
Curtea de la Sf. Silvestru, pustie toată ziua
Dispariţia neaşteptată a lui Johnny Răducanu a impresionat opinia publică, indiferent că a fost vorba de melomani, de manelişti sau de scepticii "de serviciu", dezinteresaţi de fenomenul muzical. Răducanu întruchipa egal, pentru toţi, un mic simbol al normalităţii traiului lor public şi un mit pe care lumea se obişnuise să îl vadă viu, fluturat când şi când sub forma anunţurilor de spectacol.
Îl ştiau cu toţii, cu fluierele şi hainele sale ciudate, ca pe un om format într-o epocă pe care mulţi o regretă, Nicolae Ceauşescu şi, în acelaşi timp, îl ştiau ca pe un om ce rămăsese activ pe nişte vremuri care îi cam îngenuncheaseră pe mulţi. Prezenţa lui Johnny Răducanu era încurajatoare şi totodată surprinzătoare, pentru mulţi: "Uite, domnule, că trăiesc şi ăştia, muzicanţii", spuneau amatorii sau ignoranţii jazzului, care erau conectaţi puternic mai degrabă la o realitate unde contau doar "ţepele" de miliarde, vila şi limuzina din poarta telecomandată.
Preşedintele a trimis coroană
Artistul a încetat din viaţă luni, la vârsta de 79 de ani. Din păcate, uriaşa emulaţie care cuprinse naţia nu a fost vizibilă şi ieri, în curtea bisericii Sf. Silvestru, din Capitală, unde trupul neînsufleţit a fost expus pe parcursul întregii zile. Vizitatorii au fost puţini şi grăbiţi, iar personalităţile vieţii artistice au strălucit prin neprezentare.
În interiorul bisericii a domnit o atmosferă de tensiune mocnită, cu interdicţii ale rudelor defunctului de a se face fotografii şi cu gesturi repezite, de indicare rapidă a locului unde trebuie aşezate puţinele coroane.
Preşedintele Traian Băsescu şi directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, au trimis coroane, aşa cum a procedat, de altfel, şi celebra cântăreaţă de operă, Angela Gheorghiu.
Actorul Ion Caramitru a venit şi a plecat nervos
Pe la orele amiezii a sosit fostul ministru al Culturii, Ion Caramitru: congestionat la faţă, a intrat precipitat în biserică unde nu a zăbovit decât 10-15 minute. La ieşire, i-a eliberat "din funcţie", cu un gest suveran, pe reprezentanţii presei: "Lăsaţi-mă!", a strigat el jurnaliştilor, pe acelaşi ton pe care ar fi recitat, probabil, scena cu craniul, a lui Yorick din "Hamlet".
„Lăsaţi-l, maică, el s-a ridicat azi la cer"
La orele dimineţii, trecuse pe la căpătâiul lui Johnny Răducanu şi enigmatica Mirela Adăscăliţei (38 de ani), lector la Universitatea Bucureşti, despre care se spune că a stat permanent cu maestrul în ultimele sale zile de viaţă. Conform surselor noastre, profesoara a mărturisit că va evita orice contact cu reprezentanţii mass-media, după ce au fost publicate speculaţii referitoare la o posibilă legătură privată ce s-ar fi stabilit între ea şi Johnny Răducanu.
Câţiva copii de romi, care au trecut prin zonă, au dezmorţit la un moment dat atmosfera, cu strigăte de "Buleftica, mâncaţ-aş, la OTV".

În rest, ultima zi în care trupul lui Johnny Răducanu a aparţinut lumii pământene, a trecut sfioasă, neobservată de nimeni. A bătut un vânticel ca de primăvară, dar Johnny Răducanu nu a mai simţit nimic.

Într-un târziu, o babă care sosise întâmplător la biserică, a rezumat această zi ciudată: "Săracul. Lăsaţi-l, maică, el s-a ridicat azi la cer. Geaba credeţi că mai e aici".
LA PRIVEGHI. Vizitatorii au fost puţini şi grăbiţi
ÎNCEPUTURI
Nicu Ceauşescu l-a promovat
Unul dintre ultimii exponenţi ai unei valoroase generaţii de jazzmani, Harry Tavitian, a rezumat, pentru EVZ, 35 de ani de prietenie cu Johnny Răducanu. "L-am cunoscut în 1974, la prima ediţie a Festivalului de la Sibiu, promovat de Nicu Ceauşescu. După ce lam întâlnit, am rămas nedespărţiţi. A fost un noroc, cu el m-am specializat în, cum să zic, trăirea jazzului. Eu am învăţat atât de la omul, cât şi de la muzicianul Răducanu", a mărturisit Tavitian.
El a dezvăluit că Johnny era la nivel de amiciţie cu fiul dictatorului. "De altfel, Nicu l-a promovat şi în continuare, fiindcă era un pasionat de jazz. Din 1981, când a început Festivalul de la Costineşti, Nicu Ceauşescu îşi făcuse un obicei şi venea neanunţat la concertele noastre şi se punea undeva în spate, între spectatori. Este o falsă idee faptul că regimul comunist ar fi persecutat jazzul. Festivalurile erau organizate de Comitetul Central al PCR, iar Nicu Ceauşescu se implica personal în asta. Aveam atâtea concerte că nu aveam timp să respirăm", ne-a mai spus Tavitian.
Artistul va fi înmormântat astăzi la cimitirul Mănăstirii Cernica. Apropiaţii şi cei care l-au apreciat pe Johnny Răducanu îl vor putea conduce pe ultimul drum începând cu ora 12.00.
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/l1dr65XtkxQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Johnny era un bun povestitor, nu te minţea şi avea păreri tranşante, folosea cuvinte simple, pe înţelesul tuturor. Era un prieten fidel”
HARRY TAVITIAN, artist de jazz

Citiţi şi:

  • Cele trei salve de tun pe care Johnny Răducanu le va primi la înmormântare
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News