Steaua joacă în această seară (ora 22.05, în direct la Pro TV, Digi Sport 1 şi la Dolce Sport) cu danezii de la FC Copenhaga, în cea de-a doua etapă din Grupa E a Ligii Europa (în celălalt joc, Stuttgart se duelează cu Molde).
Jean Vlădoiu (43 de ani), fostul atacant care a îmbrăcat tricoul Stelei, pariază pe „roş-albaştrii”. „Steliştii traver sează o perioadă bună, de mult nu i-am mai văzut jucând aşa de bine ca în acest sezon. În plus, la club este linişte şi există stabilitate la nivelul băncii tehnice. Sunt ferm convins că Steaua va ajunge în primăvara europeană”, a declarat fostul „vârf”, ieri, pentru EVZ.
În urmă cu trei ani, danezii de la FC Copenhaga au mai înfruntat o echipă românească. În toamna anului 2009, nordicii au jucat cu CFR Cluj, fiecare echipă câştigând pe teren propriu cu acelaşi scor: 2-0.
Steliştii au amintiri frumoase din precedentele dueluri pe care le-au avut în cupele europene cu echipele din Danemarca. În primul tur al sezonului 1985/1986 al Cupei Campionilor Europeni, Steaua a eliminat formaţia Vejle BK, după 1-1 în deplasare şi 4-1 în Ghencea. În toamna anului 1992, „roş-albaştrii” au obţinut prima lor calificare în primăvara europeană după Revoluţia din 1989 în urma unei „duble” dramatice cu danezii de la Aarhus GF.
În turul II din sezonul 1992/1993 al Cupei Cupelor (competiţie desfiinţată de UEFA din 1999), Steaua (antrenată pe atunci de Anghel Iordănescu) a pierdut, în deplasare, prima manşă disputată împotriva celor de Aarhus, scor 3-2, golurile „militarilor” fiind înscrise Vlădoiu şi de Ilie Dumitrescu. Returul de la Bucureşti a fost unul nerecomandat cardiacilor. La ultima fază a meciului, Vlădoiu a marcat pentru 2-1 şi Steaua s-a calificat în „sferturile” Cupei Cupelor, graţie celor două goluri înscrise în deplasare.
Gol istoric cu Aarhus
„Cum aş putea să uit acele meciuri cu Aarhus? Aveam o echipă bună şi ţin minte că, la turul din Danemarca, n-am jucat rău, dar ne-am trezit conduşi cu 2-0. Am redus din diferenţă printr-un gol marcat de mine, dar adversarii au făcut după aceea 3-1, după un penalty pe care l-au primit cadou de la arbitru. Pe vremea acea, arbitrii ne tocau pe unde ne prindeau, nu era ca acum, să avem arbitraje corecte! La Bucureşti, am primit repede gol de la danezi şi deşi am pus presiune, nu reuşeam defel să le străpungem apărarea.
Suporterii îşi pierduseră speranţa, îi vedeam de pe teren, cu coada ochiului, cum, după minutul 75, începuseră să plece de pe stadion. Prin minutul 80 şi ceva, a reuşit Cristescu să egaleze, iar la ultimul atac al nostru, Fulga a înşirat vreo trei sau patru jucători danezi, i-a pasat lui Filipescu, acesta a centrat în careu, Ilie Dumitrescu a vrut să reia, dar a alunecat, iar mingea a ajuns în dreptul meu. Am tras din voleu, fără să stau pe gânduri, iar balonul s-a dus în plasă. Am marcat cu dreptul, eu care, de felul meu eram jucător de picior stâng!
A fost nebunie pe stadion… Cum putea să fie altfel, când obţii o calificare la ultima fază a meciului? Imediat ce danezii au reluat jocul de la centru terenului, arbitrul a fluierat finalul. Golul cu Aarhus reprezintă una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele”, a povestit „Charlie”.
„Charlie” a ieşit la vânătoare
În cariera de fotbalist, Ion Vlădoiu a evoluat la toate cele trei echipe mari din Bucureşti. În afara perioadelor petrecute la Steaua (1990-1993, 1995- 1996 şi 2000-2001), fostul atacant a mai jucat atât la Dinamo (1998-1999), cât şi la Rapid (1993-1995). Vlădoiu are şi 28 de selecţii în echipa naţională a României, pentru care a marcat două goluri.
La Cupa Mondială din 1994, din SUA, în meciul din grupe pe care tricolorii l-au pierdut, scor 1-4, în faţa Elveţiei, Jean Vlădoiu a fost eliminat fără să apuce să lovească mingea, primind cartonaşul roşu la doar două minute după ce a intrat pe teren, în urma unui atac dur asupra unui adversar! Marea pasiune a lui Jean Vlădoiu o reprezintă vânătoarea.
Marţi după-amiază, ex-atacantul a ieşit cu prietenii la o vânătoare de raţe, dar n-a avut succes. „Au venit câţiva prieteni şi m-au scos la o vânătoare de raţe, dar n-am prins nimic. Bine, sezonul deabia a început, am ieşit mai mult ca să-mi mai plimb câinii.
Vânătoarea şi pescuitul sunt hobby-urile mele, dar, sincer să fiu, m-am limitat să vânez raţe şi, din când în când, mistreţi. Nu m-am dus niciodată să vânez la munte, aşa că n-am avut de-a face cu urşii”, ne-a spus Vlădoiu.

Ion Vlădoiu a luat la ţintă, de-a valma, portari şi mistreţi
FOTO: DANIEL CONŢESCU
GRUPA E
Meciurile de azi
Steaua – FC Copenhaga ora 22.05, PRO TV, Digi Sport şi Dolce Sport
Molde – VfB Stuttgart ora 22.05, Digi Sport 2
Clasament
1. Copenhaga 1 1 0 0 2-1 3
2. Steaua 1 0 1 0 2-2 1
3. VfB Stuttgart 1 0 1 0 2-2 1
4. Molde 1 0 0 1 1-2 0
Etapa viitoare (joi, 25 octombrie)
Steaua – Molde
VfB Stuttgart – FC Copenhaga