Economia Japoniei se afundă şi mai mult în recesiune, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut a înregistrat o scădere de 3,3%, acesta fiind al treilea trimestru consecutiv de declin, transmite agenţia Reuters.
Contracţia consemnată de cea de-a doua economie a lumii ca mărime este cea mai ridicată din ultimii 35 de ani şi este mai gravă decât cea consemnată de SUA sau de Europa. Ministrul nipon al economiei, Kaoru Yosano, a declarat că ţara trece prin cea mai puternică criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. Cauzele scăderii produsului intern brut (PIB) al statului nipon sunt scăderea cererii pe pieţele externe pentru bunurile produse în Japonia. Ţara Soarelui Răsare este unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii, în special de automobile, electrocasnice şi electronice. „Economia japoneză, a cărei creştere este dependentă în proporţie mare de exporturile de automobile, maşini şi echipament IT, a fost efectiv nimicită de scăderea cererii la nivel global“, a declarat Yosano. Ministrul a adăugat că guvernul are în vedere noi măsuri de susţinere a economiei. Există informaţii că autorităţile ar putea folosi noi fonduri, care se ridică la 218 miliarde de dolari, pentru a stimula economia.
În acelaşi timp, şi cererea de pe piaţa internă scade. Speriaţi de spectrul şomajului, oamenii cheltuiesc tot mai puţin. Numărul falimentelor creşte accelerat
Condiţiile economice şi financiare dificile au făcut ca numărul de falimente în Japonia să crească cu aproape 16% în ianuarie, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2008, până la 1.360 de cazuri. A fost a opta lună consecutivă în care numărul falimentelor a crescut. Cele mai multe dintre prăbuşiri au fost consemnate în sectorul producţiei. Fiind parte a unei economii bazate pe export, companiile japoneze au fost sufocate de aprecierea accelerată a yenului, moneda naţională niponă, alături de scăderea cererii.