Evenimentul Zilei > International > Japonia începe să se teamă de un conflict cu China. Autoritățile de la Tokyo vor să achiziționeze 100 de avioane de tip F-35 din SUA
Japonia începe să se teamă de un conflict cu China. Autoritățile de la Tokyo vor să achiziționeze 100 de avioane de tip F-35 din SUA

Japonia începe să se teamă de un conflict cu China. Autoritățile de la Tokyo vor să achiziționeze 100 de avioane de tip F-35 din SUA

Japonia intenționează să cumpere până la 100 de avioane invizibile de tip F-35 din SUA, pentru suma de 8,8 miliarde de dolari, deoarece încearcă să contracareze prezența militară sporită a Chinei în regiune, a informat astăzi presa de la Tokyo.

Această achiziție vine după ce președintele Donald Trump a îndemnat Japonia să cumpere mai multe echipamente militare și alte produse din SUA, clamând deficitul comercial uriaș dintre Washingtonului și Tokyo.

Japonia deja a decis să cumpere 42 de avioane de luptă invizibile F-35 de la SUA și are în vedere acum achiziționarea a încă 100, în valoare de peste un trilion de yeni (8,8 miliarde USD), potrivit ediției de seară a cotidianului japonez Nikkei.

Cabinetul nipon urmează să aprobe planul la jumătatea lunii decembrie, atunci când vor fi lansate liniile directoare ale programului de apărare al națiunii.

În luna  septembrie, premierul japonez Shinzo Abe i-a spus lui Trump faptul că: "Introducerea echipamentelor militare de înaltă tehnologie, inclusiv a echipamentelor americane, este importantă pentru consolidarea apărării Japoniei".

Guvernul de la Tokyo are în vedere, de asemenea, modernizarea portelicopterelor marinei japoneze astfel încât să poată transporta și lansa avioane de luptă, a relatat Kyodo News, citând o sursă guvernamentală japoneză.

Guvernul încearcă să modernizeze portelicopterul Izumo, în portavion, cu scopul de a contracara puterea maritimă crescândă a Chinei, afirmă  agenția japoneză de știri.

Portelicoptere de 19,500 de tone din clasa Izumo – sunt cele mai mari nave militare japoneze lansate după al doilea război mondial- au o lungime de 248 de metri și pot transporta până la 14 elicoptere.