Pro TV va difuza astăzi, de la ora 18.00, în cadrul emisiunii „România, te iubesc!”, un material despre localnicii din Delta Dunării.
în ziua de Paşte, Pro TV va prezenta un reportaj despre viaţa oamenilor Deltei Dunării, difuzat de la ora 18.00, în cadrul emisiunii „România, te iubesc!”.
Ţara noastră este singura din Europa care beneficiază de o deltă fluvială intactă, Delta Dunării fiind singura declarată rezervaţie a biosferei, sub sprijinul UNESCO. Însă, mai mult de jumătate dintre cele 14.900 de suflete din zonă se zbat să supravieţuiască, bând de cele mai multe ori apă direct din Dunăre sau, şi mai grav, vânând câte o lebădă.
„Deşi au toată bogăţia Deltei la picioare, nu au iniţiative, nu se pricep la turism, iar nimeni nu-i învaţă. Mulţi dintre ei abia dacă ştiu să citească, şi asta se întâmplă şi cu copiii lor”, a declarat Toni Dohotariu, realizatoarea reportajului.
Izolaţi în... băutură
Reporterii Pro TV au stat de vorbă cu bătrânii satului, care privesc neputincioşi viaţa de astăzi, sunt obişnuiţi cu lipsa drumurilor, a canalizării, a farmaciilor şi a brutăriilor. „Oamenii trăiesc atât de izolaţi, încât mulţi dintre ei n-au plecat niciodată din locul în care s-au născut. Nu ştiu cum arată civilizaţia sau cum ar fi să trăiască decent. E un fel de complacere într-o viaţă în care de multe ori băutura e singura plăcere”, a continuat Toni. În 2004, 200 de milioane de euro ar fi trebuit să fie investiţi în civilizarea pustietăţii, lucru care, de fapt, nu s-a întâmplat.
Ancheta se îndreaptă şi spre copiii Deltei, pentru care accesul la şcoală, chiar la clasele primare, este îngreunat, iar uneori cornul şi laptele oferite de instituţie reprezintă unica masă pe zi.
„Ei trebuie să se mobilizeze”
Mesajul final pe care reportajul doreşte să-l transmită este că atâta timp cât localnicii nu se vor mobiliza să iasă din impas şi statul român nu se va gândi la viitorul acelor copii, Delta Dunării nu va rămâne decât un brand turistic ascuns.
„Localnicii nu caută soluţii ca să iasă din letargia locului, s-au obişnuit cu puţin, şi tot ce ştiu să facă este să pescuiască şi să taie stuf. Nu sunt de judecat cât timp nimeni nu le oferă soluţii, nu au lideri şi sunt uitaţi pe un tărâm în care nu există locuri de muncă şi niciun fel de investiţii”, încheie realizatoarea materialului.