Evenimentul Zilei > Politica > Iurie Leancă, omul lui Ponta, îl laudă pe contacandidatul său la europarlamentare, Traian Băsescu
Iurie Leancă, omul lui Ponta, îl laudă pe contacandidatul său la europarlamentare, Traian Băsescu

Iurie Leancă, omul lui Ponta, îl laudă pe contacandidatul său la europarlamentare, Traian Băsescu

Fostul Prim-ministru moldovean Iurie Leancă, locul patru pe lista Pro-România pentru alegerile europarlamentare, l-a lăudat pe Traian Băsescu pentru interesul şi susţinerea acordate Republicii Moldova. Aflat în platou la o emisiune a unui post Tv din Chişinău, omul din partidul lui Ponta a lăudat sprijinul masiv oferit de fostul Preşedinte al României în procesul de acordare a cetăţeniei române pentru basarabeni.

 

„La Bucureşti, sunt doi oameni care într-adevăr au arătat înţelegere şi susţinere pentru noi de-a lungul anilor. Domnul Băsescu ne-a ajutat cu acest proces de redobândire a cetăţeniei române. Ceea ce a permis pentru sute de mii de moldoveni, cu paşaport românesc, ceea ce înseamnă paşaport european să meargă să-şi găsească un serviciu să lucreze în Italia, Portugalia, Marea Britanie deocamdată, Irlanda şi aşa mai departe. Domnul Băsescu le-a oferit moldovenilor o undiţă. […] Eu spun că a fost o chestiune bună. Oamenii trebuie să aibă această posibilitate de a alege: vrea să stea acasă sau vrea să meargă şi să muncească, în condiţii absolut legale ca cetăţean european”, a declarat Iurie Leancă la emisiunea Puterea a patra găzduit de canalul tv moldovean “Naţional 4”, scrie replicaonline.ro.

Declaraţiile lui Iurie Leancă sunt surprinzătoare în contextul în care fostul Preşedinte Traian Băsescu deschide lista PMP pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, fiind practic un contracandidat al Pro-România, partidul condus de Victor Ponta pe listele căruia se regăseşte şi fostul Premier basarabean.

Conform estimărilor oficiale, în timpul celor două mandate de Preşedinte al României ale lui Traian Băsescu, aproape 1 milion de basarabeni au cerut şi dobândit cetăţenia română, alegându-se astfel cu un paşaport european. Băsescu s-a poziţionat mereu în favoarea Unirii celor două ţări, asumându-şi un asemenea angajament şi la Bruxelles în cazul în care va obţine postul de europarlamentar.

Ca să mai îndulceasca lucrurile, Leanca l-a periat puțin și pe seful său de partid. "Victor Ponta a făcut altceva. Împreună cu mine am decis, și asta a fost meritul lui enorm, să investeacă în R. Moldova, astfel încât să schimbăm spre bine condițiile de viață ale cetățenilor noștri și să-i motivăm să rămână acasă" a conchis fostul premier moldovean.