Dacă nu ştii să citeşti printre rânduri, rişti să te arzi şi să te lecuieşti rapid de iubirea on-line. Cu maturitate şi o doză de noroc se poate ajunge la relaţii stabile.
Identificarea unui site de matrimoniale, alegerea unui nickname, crearea unui profil şi vânătoarea propriu-zisă sunt cei patru paşi ce deschid cutia virtuală cu potenţiale iubiri reale.
Teoretic, procedura e mai uşoară şi uneori mai eficientă decât căutarea unui partener la locul de muncă, la petreceri, în baruri sau printre cunoştinţele mătuşilor.
Practic însă, a alege bine de pe piaţa virtuală e o adevărată provocare, din moment ce mii de parteneri potenţiali îşi expun pe taraba on-line calităţi reale ori închipuite. Printre ei se găsesc cam toate categoriile: de la oameni decenţi şi cumsecade ajunşi pe site-uri de matrimoniale din lipsa timpului ori a norocului, la obsedaţi sexual, miştocari şi aventurieri.
E recomandat să vă faceţi un profil clar, care să vă reprezinte, să ignoraţi din start mesajele indecente şi să nu renunţaţi uşor. Uneori durează zile, alteori ani până să apară persoana potrivită. La fel ca în viaţa reală.
Pseudonimul, primul indiciu
În urmă cu patru ani, Corina, angajată la o firmă IT, ajunsese la concluzia că, dacă nu iese la vânătoare ori nu dă norocul chior peste ea, riscă să rămână singură toată viaţa. Avea 32 de ani şi un grup de prieteni cu care ieşea constant. Cum nu întâlnea prea des potenţiali parteneri, şi-a făcut cont pe un site de matrimoniale.
Prima dilemă: ce pseudonim să aleagă? "E foarte importantă eticheta pe care ţi-o pui prin nume. Prin ea îi poţi îndepărta pe cei cu care nu vrei să ai de-a face şi îi atragi pe ceilalţi. Eu căutam un tip inteligent şi cultivat. Pentru a fixa din prima standardele am ales să mă cheme Desdemona, celebru personaj al lui Shakespeare", îşi aminteşte ea.
A introdus câteva neologisme în mesajul de prezentare pentru a-i alunga pe cei cărora nu le-a plăcut lectura, dar a formulat o descriere amuzantă pentru a nu fi catalogată ca elitistă.
Desdemona îl întâlneşte pe Koroviev
După o lună, primise în jur de 30 de mesaje. "Unii mă întrebau dacă fac pe deşteapta, alţii mă înjurau ori mă invitau direct în patul lor". Câţiva au invitat-o la cafea, dar păreau bădărani, aşa că nu a riscat. Legea prudenţei e cea mai importantă în aceste situaţii.
"Când am văzut ce mesaje primesc, mi-am zis că nu merge şi am decis să şterg contul. Chiar atunci am primit un mesaj decent şi elegant, de la un tip ce-şi zicea Koroviev. Mi-am dat seama că l-a citit pe Bulgakov şi asta era deja o mare calitate".
După doi ani, "Desdemona" şi "Koroviev" ziceau "Da" în faţa ofiţerului stării civile, încununând o relaţie ce a decurs la fel ca oricare alta din viaţa reală.
"Pe net era şarmant, faţă în faţă era banal"
Căutarea unui partener în mediul virtual este recunoşterea neputinţei de a-l descoperi în viaţa reală. Aşa credea Corina şi aşa cred mulţi utilizatori ai site-urilor de profil. Psihologul Maria Oprea spune că, într-adevăr, aceia care apelează la soluţia virtuală percep acest gest ca pe unul de disperare.
"Îşi asumă această vulnerabilitate, asumarea fiind în folosul lor. Admit că îşi doresc un partener şi că sunt dispuşi să facă eforturi şi încercări pentru a-l întâlni şi recunosc că îi apasă singurătatea".
În mediul on-line, iluziile şi decepţiile pot fi mai mari decât în viaţa reală, aşa că psihologul recomandă cumpătare. "Cei naivi şi disperaţi tind să le dea crezare celor ce se prezintă într-o lumină ideală, se îndrăgostesc de o iluzie şi au un şoc atunci când descoperă că în spatele unui profil promiţător stă un oportunist".
Momentul-cheie al unei relaţii începute on-line e întâlnirea. Atunci se decide soarta cuplului: merg mai departe împreună, fug în direcţii opuse, ori se consolează reciproc prin replica elegantă "hai să rămânem prieteni".
Corina îşi aminteşte că nu l-a plăcut deloc pe "Koroviev" la prima întâlnire. "Pe net era şarmant, faţă în faţă era banal. Îmi lipseau replicile savuroase şi chiar superioritatea elegantă cu care mă aborda".
Psihologul spune că a renunţa subit la o relaţie care în mediul virtual părea promiţătoare e o greşeală. "Atunci când diferenţele între aşteptări şi realitate sunt foarte mari, drumurile celor doi se despart negreşit. Dar nimeni nu trebuie să spere că flacăra iubirii se aprinde la prima întâlnire. E nevoie de răbdare, de comunicare şi de timp pentru ca sentimentele puternice să se poată instala".
"Nimeni nu trebuie să spere că flacăra iubirii se aprinde la prima întâlnire. E nevoie de comunicare, de timp pentru ca sentimentele puternice să se instaleze.", MARIA OPREA, psiholog