Italia va plăti despăgubiri Libiei pentru perioada colonială

Italia va plăti despăgubiri Libiei pentru perioada colonială

Italia va vărsa în conturile Libiei suma de cinci miliarde de dolari în următorii 25 de ani, ca despăgubiri pentru perioada colonială, a declarat astăzi şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, aflat în vizită în Libia, informează AFP.

Berlusconi a făcut aceste declaraţii după ce a ajuns în oraşul Benghazi, situat la circa 1.000 de kilometri est de Tripoli, unde se va întâlni cu liderul libian Muammar Kadhafi şi va încheia un acord menit să reglementeze o dispută generată de colonizarea Libiei de către Italia în secolul trecut.

"Acordul prevede o sumă de 200 de milioane de dolari pe an, în următorii 25 de ani, sub formă de investiţii în proiecte de infrastructură în Libia. El trebuie să pună capăt celor 40 de ani de neînţelegeri. Este o recunoaştere completă a pagubelor suferite de Libia şi provocate de Italia în timpul perioadei coloniale", a declarat Berlusconi.

El a precizat că printre proiectele care vor fi finanţate de ţara sa se numără construirea unei autostrăzi care să traverseze Libia de la vest la est, promisă în 2004 de Berlusconi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acordul prevede şi construirea de locuinţe, acordarea de burse care să permită studenţilor libieni să meargă în Italia şi pensii pentru victimele minelor antipersonal amplasate de Italia în perioada colonială, a precizat Berlusconi. 

Premierul italian a arătat că prevede o cooperare între Tripoli şi Roma şi în lupta împotriva emigrării clandestine.