Evenimentul Zilei > Social > Istoricul Marius Oprea intervine în scandalul Ioan Aurel Pop: „Revista 22 NU a demonstrat a fost omul Securității!”
Istoricul Marius Oprea intervine în scandalul Ioan Aurel Pop: „Revista 22 NU a demonstrat a fost omul Securității!”

Istoricul Marius Oprea intervine în scandalul Ioan Aurel Pop: „Revista 22 NU a demonstrat a fost omul Securității!”

Cunoscutul istoric și scriitor Marius Oprea confirmă că lista publicată de Revista 22 – cu privire la cei peste două sute de colaboratori păpușați de UM0225, structură a Securității care îi urmărea pe exponenții emigrației românești – reprezintă un document a cărui autenticitate nu poate fi contestată, dar avertizează că avem de-a face cu „o listă de lucru, o bază de date provizorie”.

Concret, Oprea explică aceasta listă  nu poate demonstra că anumite persoane – printre care Ioan Aurel Pop, recentul președinte al Academiei Române, și Radu G. Țeposu, critic literar, eseist și gazetar (decedat în 1999) – au colaborat cu poliția politică ceaușistă, scriu jurnaliștii de la PSNews.ro. 

Mai mult decât atât, Oprea susține că autorul articolului din Revista 22 – l-am numit pe Mădălin Hodor, investigator al CNSAS – a încălcat în mod flagrant Regulamentul intern al Consiliului, existând posibilitatea să fie chemat în instanță sub acuzația de abuz în serviciu: „Eu nu știu ce a fost, dacă a fost ceva, în capul acestui Mădălin Hodor, cel care a publicat lista. Până la urmă… el este investigator al CNSAS, sau este jurnalist? Nu numai că a încălcat normele deontologice și Regulamentul intern al CNSAS, dar acuzațiile proferate de el au iz penal – și mă refer, printre altele, la abuz în serviciu!”, a spus Oprea. 

Oprea confirmă existența listei: „Confirm autenticitatea documentelor publicate în Revista 22. Indubitabil, avem de-a face cu înscrisuri întocmite de Securitate, însă este nevoie de o clarificare esențială: documentul la care ne referim reprezintă o listă de lucru a Securității, ceea ce înseamnă că nu toți cei care apar acolo cu nume și prenume au fost colaboratori. Am mai răsfoit astfel de documente. În realitate, lista publicată de Revista 22 conține, pe lângă numeroși informatori asupra cărora nu am niciun dubiu, și o serie de nume pe care Securitatea își propunea să le racoleze.În dreptul lui Ioan Aurel Popa apare un ‹nu›, ceea ce – e evident – nu înseamnă un ‹da›. Pe cale de consecință, și în lipsa altor documente care să-i probeze fără niciun dubiu colaborarea, nu-l poți acuza pe Popa că a fost informator, tocmai pentru că nu ai probe în acest sens”, a mai spus Oprea.

Citește mai departe pe PSNews.ro.