Deși autoritățile au negat că România ar putea afectată de explozia rachetei cu încărcătură nucleară din data de 8 august din Rusia, sucevenii au intrat în panică, zilele acestea. Cu zecile, oamenii au luat cu asalt farmaciile și cer, invariabil, iodură de potasiu.

Iodura de potasiu este sarea de potasiu a acidului iodhidric. Aceasta eliberează iod prin reacție cu clorul sau acidul sulfuric și servește la tratarea carenței de iod precum și ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă.

Panica din Suceava, explică farmaciștii, a pornit în urma unei știri false care s-a propagat prin intermediul rețelelor de socializare.

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Suceava explică faptul că iodura se eliberează numai pe prescripție medicală.

”Au fost cam 20 de persoane în fiecare farmacie care au cerut iodură de potasiu, care este un produs destul de scump. Un flacon costă la distribuitor cam 60 de lei. Aceste medicamente se dau pe bază de reţetă. Acum, legislaţia ne permite să eliberăm şi în regim de urgenţă. Urgenţa ce înseamnă? Omul să mai fi luat medicamentul, să-l fi uitat acasă, să vrea să continue un tratament şi nu are cum să ajungă la medicul de familie.

Nu putem elibera medicamentele doar aşa, că se aude că sunt nişte radiaţii la mii de kilometri sau că s-a întâmplat ceva la aşa o distanţă fără ca Ministerul Sănătăţii să fi instituit o stare de alertă. Nu există această stare de urgenţă.

Apoi, dacă pacientul merge la medicul de familie şi cere iodură de postasiu, ce ar putea să scrie medicul pe reţetă, ce diagnostic?”, a declarat Doiniţa Cocriş, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Suceava pentru Adevărul.