“Legea nu este constituţională, iar Parlamentul nu va putea prelungi aplicarea sa în forma actuală, în contextul în care aceasta va expira la 1 august 2012”, au precizat judecătorii celei mai înalte instanţe din Israel. Legea – care de fapt urmărea să-i încurajeze pe ultraortodocşi să urmeze un serviciu militar sau civil redus (între 16 şi 24 de luni) în locul celor trei ani obligatorii – nu şi-a atins obiectivele, au explicat judecătorii.
Pe parcursul celor zece ani în care a fost aplicată, numărul ultraortodocşilor care au evitat serviciul militar sau civil a crescut, conform unui comunicat al Curţii Supreme.
Tinerii israelieni sunt constrânşi să efectueze trei ani de serviciu militar dacă sunt bărbaţi şi doi ani dacă sunt femei, iar apoi să efectueze perioade de rezervă până la vârsta de 40 de ani.
Conform comentatorilor, anularea legii în vigoare nu va avea totuşi niciun efect concret asupra înrolărilor ultraortodocşilor, majoritatea dintre ei considerând studiul în seminariile talmudice ca fiind mai importanate decât serviciul militar.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis că în următoarele luni va fi votată o lege care va asigura o împărţire “echitabilă a poverii” militare.
Numărul ultraortodcşilor care efectuează serviciul militar obligatoriu a fost limitat anul trecut la o mie de persoane. Însă, peste 60.000 dintre eu au scăpat de serviciul militar sau de cel civil, graţie unei dispense de la stat pentru cei care studiază până la vârsta de 25 de ani în seminarii talmudice.