Recent revenită de la Paris, unde filmul „Pescuit sportiv“ a avut premiera de gală, la Centrul Pompidou, Maria Dinulescu ne-a vorbit despre rolul din filmul lui Adrian Sitaru şi despre viaţa ei, care se împarte acum între festivaluri, filmări şi bărbatul de care e îndrăgostită. Şi, de parcă planetele s-au aliniat ca să-i coloreze viaţa în roz, iubitul ei locuieşte acum chiar în oraşul îndrăgostiţilor, la Paris.

Amor parizian

„Mi se întâmplă ca, într-un final, să am şi noroc în dragoste. Mai nou, am două case, una aici în România, şi una la Paris. În cea de aici e cariera mea, iar la Paris e un om care voia ca şi mine să se călugărească, care a simţit mereu că vrea să adopte un copil şi, peste toate, mai e şi doctorand la Paris şi Roma. Altfel, e o persoană cât se poate de simplă, care respectă sinceritatea şi curăţenia sufletească“, spune Maria despre iubitul ei.

Neliniştită ca de obicei şi cu noua tunsoare-periuţă (care nu are legătură cu vreun rol anume), Maria s-a „jucat“ la şedinţa foto, cu o veselie molipsitoare, întreruptă din timp în timp de telefonul care, insistent, o invita să răspundă şi altora la întrebări.

La primul rol de prostituată

Începând din 13 februarie o veţi putea revedea pe marile ecrane în „Pescuit sportiv“, lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru, în rolul prostituatei Ana, o ispită ingenuă şi perfidă în aceeaşi măsură, care nu te poate lăsa indiferent.

„A fost prima oară când mi s-a oferit să joc un rol de prostituată, iar excelenta ei abilitate de manipulare, plus inteligenţa nativă m-au făcut să o consider o partitură perfectă pentru a-mi demonstra calităţile actoriceşti, precum şi deschiderea pe care o am pentru tot ce nu pare normal“.

Filmul lui Sitaru a beneficiat de numeroase critici pozitive la festivalurile de gen. Şi-a adjudecat premiul secţiunii New Voices/New Visions la Festivalul Internaţional de la Palm Springs (SUA, desfăşurat în perioada 6-19 ianuarie), categorie rezervată regizorilor aflaţi la primul sau la al doilea film. De asemenea, în noiembrie 2008, a primit premiul „Silver Alexander“ (premiul special al Juriului), în valoare de 22.000 de euro, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Salonic. În plus, cele două actriţe din film, Maria Dinulescu şi Ioana Flora, au primit premiul de interpretare în cadrul aceluiaşi festival.

Joc în trei

Filmul „Pescuit sportiv“ este o poveste despre manipulare şi compromisuri şi îi are în distribuţie, alături de Maria Dinulescu, pe Ioana Flora şi Adrian Titieni.

Viaţa cuplului Mihai (Adrian Titieni) şi Iubi (Ioana Flora) este pe cale să se dezintegreze după ce aceştia accidentează cu maşina o prostituată de pe marginea drumului. Cei doi decid că e mai bine să-şi ascundă vinovăţia şi să scape de cadavru în pădure.

Numai că victima, Ana (Maria Dinulescu), e doar leşinată şi, odată trezită din ameţeală, se autoinvită la picnicul celor doi. Amestec de inocenţă şi perfidie, Ana este pretextul pentru ca relaţia acestora să se reaşeze în alte coordonate. Acest lucru se va întâmpla abia după ce Iubi şi Mihai cad amândoi în mrejele prostituatei.

Alte roluri

Pentru 2009, Maria ne-a mai pregătit o suită de roluri, unele dintre ele surprinzătoare. O vom vedea în „Concertul“, în regia lui Radu Mihăileanu, în „Casanova, identitate feminină“ (regia lui Marius Th. Barna) şi în „The Dot Man“ (Bruno Coppola). De asemenea, Maria îşi va face apariţia şi în documentarul „Aproape de cinema“, realizat de Marian şi Mihaela Baciu.

„«Concertul» este realizat de regizorul meu favorit, Radu Mihăileanu – nu ai cum să nu te simţi inspirat de el şi să nu faci orice îţi cere. Am interpretat o tânără rusoaică ce se căsătoreşte cu un bogătaş bătrân (interpretat de Ion Sapdaru). Cred că filmul o să fie o comedie superbă, sper să meargă la Cannes“, spune Maria. Iar «Casanova, identitate feminină» este filmul pentru care voi fi blamată…“, completează actriţa.


Ana (Maria Dinulescu), prostituata din „Pescuit sportiv“

INTERVIU RAPID

EVZ TV: Cum ţi s-a părut filmul „Pescuit sportiv“, cum crezi că va fi primit de publicul român?
Maria:
Am vizionat filmul în Asia, Europa, America, dar cum au reacţionat românii care erau în sală nu a reacţionat nimeni. Deci mă aştept la o reacţie foarte bună din partea publicului român. Din păcate, trailerul nu este cel mai fericit şi nu ştiu cât de incitant o să fie pentru public, dar dacă vor ajunge la film sunt sigură că vor reacţiona ca mine. Am râs continuu.

Ce te-a pus în încurcătură la acest rol?
Mai greu a fost cu schimbarea vocii şi accentul care trebuia pus într-un anumit fel pe cuvinte, dar am fost norocoasă să întâlnesc în ziua filmării exact persoana care vorbeşte ca Ana: machioza. Ea a fost inspiraţia mea pentru voce.

Ce faci când nu eşti pe covorul roşu, ai timp de plimbări, vizite?
În general, profit să văd filme pe care altfel nu aş apuca să le urmăresc şi mi se întâmplă să vizionez câte 3,4 producţii pe zi, dar mereu încep prin a merge la piscină. În câteva zile obosesc şi atunci îmi rămâne timp să vizitez locurile cele mai importante din împrejurimi. De fiecare dată îmi cumpăr bilete la opera din oraşul respectiv. Cred că acesta din urmă este lucrul la care nu renunţ niciodată.

E intrigant un aspect al copilăriei tale, faptul că voiai să te călugăreşti…
Mai întâi visam că atunci când o să fiu mare o să citesc duminică la biserică Biblia. Eram convinsă că am să reuşesc să îi fac pe oameni să simtă dragostea lui Dumnezeu. Apoi am ajuns la stadiul în care îmi doream să fiu călugăriţă. Pentru moment, sunt numai o persoană care povesteşte Biblia prin date mult mai concrete şi prezente. În „Pescuit sportiv“, personajul meu, Ana, vorbeşte foarte mult despre viaţă şi Dumnezeu. Glumind, zâmbind şi cu un sân la vedere, ea face ca lucrurile să fie mult mai uşor înţelese.

La Salonic, filmul a primit şi un premiu în bani. Suma se împarte între membrii echipei?
Filmul a primit pentru „Silver Alexander“ 22. 000 de euro, iar pentru Cea mai bună actriţă nu am primit nicio sumă. În mod normal, aş primi bani numai dacă premiului meu îi este alocată o sumă. Având în vedere că noi nu am fost plătiţi pentru acest film, regizorul a promis că o să împărţim frăţeşte suma care rămâne după plătitul taxelor, cu directorul de imagine şi ceilalţi actori. Gândindu-mă că aceşti bani vor intra în cont abia la anul, nu ştiu dacă să sper la ceva sau să mă las surprinsă la un moment dat. Important e că „Hollywood Reporter“ şi „Variety“ m-au remarcat în acest film. Când astfel de critici declară că eşti strălucitor într-un rol dificil, nu îţi mai trebuie nimic.

CARTE DE VIZITĂ

  • 27 de ani
  • A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“- Bucureşti (secţia actorie, teatru şi film).
  • A jucat în „Păcatele Evei“ (Acasă TV) şi „Vocea inimii“ (Antena 1)
  • A jucat în filme premiate şi apreciate de public: „California Dreamin’“ (Premiul „Un Certain Regard“, 2007, Cannes), scurtmetrajul „Trafic“ (Palme D’Or, 2004, Cannes), scurtmetrajul „Poveste la scara C“ (Marele premiu la New York University International Student Festival SUA)