Isărescu: Salarii mai mari da, taxe mai mici nu

Isărescu: Salarii mai mari da, taxe mai mici nu

BNR a oprit seria de reduceri ale dobânzii-cheie, la 5,25%, de teama unor derapaje ale politicii fiscale.

Banca Naţională a decis, ieri, să menţină dobânda de politică monetară la 5,25% - deşi până de curând era aşteptată o reducere -iar guvernatorul Mugur Isărescu a admis că motivul îl reprezintă cele mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evoluţii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar.

"Trebuie să fim atenţi la stabilitatea economică şi financiară a ţării. Suntem într-un context european destul de dificil, cu o adevărată restructurare a sistemului financiar european, chiar şi cel mondial, şi toate acestea suprapuse pe evoluţiile electorale şi politice interne ne-au pus în situaţia să întrerupem ciclul de reduceri. În momentul acesta nu mă pot pronunţa nici eu, nici Consiliul de Administraţie al BNR, asupra momentului şi manierei în care putem relua acest ciclu", a spus guvernatorul BNR. El a adăugat că reîntregirea salariilor bugetarilor este posibilă, dar reducerea taxelor - nu. Isărescu mai spune că nu a înţeles că Victor Ponta ar fi anunţat vreo schimbare a strategiei fiscale în următoarele 6 luni.

"Acum, în această jumătate de an, o reducere a CAS nu o vedem posibilă, inclusiv pentru că ar implica modificări legislative. Cel puţin eu nu le văd realizabile într-o perioadă de 6 luni", a comentat Isărescu. Pe de altă parte, reîntregirea salariilor este privită de Isărescu drept o chestiune previzibilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Recuperearea salariilor este o chestiune care era previzibilă şi era oricum discutată. Este posibil să aibă un anumit impact asupra inflaţiei", a comentat oficialul. Numirea primviceguvernatorului BNR Florin Georgescu în funcţia de ministru al Finanţelor şi vicepremier reprezintă o garanţie că politicile bugetare nu vor duce la derapaje, spune Isărescu. "Pentru Banca Naţională este un cost, să nu zic o pierdere, pentru că dânsul va reveni la BNR", promite guvernatorul. "Recuperearea salariilor este posibil să aibă un anumit impact asupra inflaţiei" MUGUR ISĂRESCU, guvernator BNR Citiţi şi:

  • Situaţia economică permite revenirea salariilor. Fondul de 5 miliarde de euro să rămână intangibil
  • Primele declarații ale ministrului Muncii, Mariana Câmpean. VEZI ce se întâmplă cu salariile și pensiile
  • PRIMA MĂSURĂ A GUVERNULUI USL: Victor Ponta anulează Programul de investiţii de 4 miliarde de euro ca să dea salarii şi pensii