Isărescu le cere băncilor să dea credite şi mizează pe cele în lei

Isărescu le cere băncilor să dea credite şi mizează pe cele în lei

Românii vor prefera, în perioada care urmează, creditele în lei celor în valută, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. El spune că băncile comerciale au tot sprijinul BNR pentru a dezgheţa creditarea.

"Ne aşteptăm ca reluarea creditării să se facă preponderent în monedă naţională, mai ales pentru populaţie, pentru debitorii care nu realizează venituri în valută", a declarat Isărescu, ieri, la conferinţa în care a prezentat raportul asupra inflaţiei.

Potrivit şefului băncii centrale, dobânzile la creditele în lei din economia reală au scăzut până la nivelurile similare celor de dinaintea crizei. "Scăderea dobânzilor la credite şi depozite este mai vizibilă pentru companii decât pentru populaţie", a comentat Mugur Isărescu.

Băncile comerciale nu mai au niciun motiv pentru a întârzia dezgheţul creditării. Instituţiile de creditare pot accesa împrumuturi de la BNR la dobânda de referinţă de 6,25%, a declarat şeful băncii centrale. "Vom îmbunătăţi accesul băncilor la lichiditate, inclusiv prin acţiuni de refinanţare. Vom asigura la dobânda de politică monetară lichiditatea băncilor. Este un semnal la adresa băncilor de a relua creditarea în condiţii prudente", a subliniat el.

Ne puteți urmări și pe Google News