Isărescu: "Băncile româneşti sunt extrem de solide"

Isărescu: "Băncile româneşti sunt extrem de solide"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a declarat astăzi că "băncile româneşti sunt foarte bine capitalizate, sunt extrem de solide, iar banca-mamă nu poate retrage liniile de finanţare, chiar în cazul în care ar avea probleme".

"Capitalurile dintr-o bancă nu se pot retrage, sub nicio formă. Liniile de creditare nu sunt bani care se iau când îi trăzneşte celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul şi spune «Bau», iar banii au plecat din România. O eventuală bancă din exterior cu probleme, dacă a creditat o bancă din România, nu poate retrage banii", a spus Isărescu, potrivit Mediafax.

Potrivit guvernatorului BNR, există bănci, inclusiv dintre cele despre care se zvoneşte că ar putea avea probleme, unde gradul de solvabilitate depăşeşte 14-15%, ceea ce demonstrează să sunt instituţii de credit extrem de solide.

Banca Centrală trebuie să intervină când nu este convinsă de realitatea cotaţiilor

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este foarte importantă realitatea cotaţiilor din piaţă, a jucătorilor reali, nu vorbim de corecţi, ci de reali, adică cei care au lei şi valută. A te juca pe ecran cu cotaţii este un mare păcat într-o piaţă care se vrea funcţională. Trebuie să vedem cât de reale sunt acele cotaţii, dacă cel care cumpără valută are lei, îşi permite să cumpere lei la 18%, ca să vândă, contra valută", a spus Isărescu.

CITIŢI ŞI: "Bursa îşi revine"!