Evenimentul Zilei > International > Teheranul respinge inspecția AIEA la un presupus sit nuclear
Teheranul respinge inspecția AIEA la un presupus sit nuclear

Teheranul respinge inspecția AIEA la un presupus sit nuclear

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) regretă faptul că nu se ajunge la un acord cu Iranul privind continuarea discuţiilor asupra programului nuclear controversat al republicii islamice, informează Agerpres.

Într-un comunicat difuzat aseară, AIEA dezvăluie că Teheranul a refuzat să acorde accesul misiunii agenţiei la un presupus sit nuclear de la Parchin, situat într-o bază militară iraniană.
Aceasta este a doua vizită în decurs de o lună, o echipă aparţinând AIEA deplasându-se la Teheran pentru a-i convinge pe oficialii iranieni să răspundă îngrijorărilor statelor occidentale privitoare la un posibil program de dezvoltare a armelor atomice. Iranul respinge acuzaţiile Occidentului, spunând că programul său nuclear are strict obiective civile.
Experţii AIEA precizează că, în ciuda eforturilor intense, nu s-a ajuns la niciun acord asupra unui document “care să faciliteze clarificarea chestiunilor nerezolvate” legate de programul nuclear al Iranului, în special cele privind posibilele sale dimensiuni militare.
Eșecul misiunii va amplifica cel mai probabil tensiunea dintre Iran şi puterile occidentale, care au adoptat în ultimele luni sancţiuni împotriva republicii islamice, în special în ceea ce privește tranzacțiile comerciale cu petrol.
Khamenei: ”Nu vom opri cursa nucleară”
Iranul ”nu încearcă să dobândească arma atomică”, însă niciun obstacol nu va opri cursa nucleară iraniană în scopuri paşnice, a declarat ieri liderul spiritual suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

”Dorim încetarea supremaţiei (marilor puteri), bazată pe armele atomice, iar poporul iranian va reuşi acest lucru, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a insistat ayatollahul Khamenei, la întâlnirea avută cu savanţi iranieni în domeniu. El a subliniat că Iranul nu va înceta cursa sa nucleară, în ciuda tuturor ”sancţiunilor”, a ”asasinatelor şi a altor presiuni internaţionale” împotriva sa.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: