Iranul a început să încarce combustibil nuclear la centrala de la Bushehr

Iranul a început să încarce combustibil nuclear la centrala de la Bushehr

Experţii iranieni au început, astăzi, să încarce, pentru prima dată, combustibil în reactorul uzinei nucleare de la Bushehr, situată pe ţărmul Golfului Persic, a anunţat Ali Akbar Salehi, şeful agenţiei de stat pentru energie atomică, citat de Reuters.

Într-o conferinţă de presă transmisă în direct de la centrala nucleară de la Bushehr, Salehi a explicat jurnaliştilor că uzina va începe să funcţioneze în momentul în care toate cele 163 de bare de uraniu îmbogăţit vor fi instalate în centrul reactorului. El a adăugat că, cel mai probabil, centrala de 1.000 de megawaţi va începe să producă energie electrică la începutul anului viitor. Experţii susţin că uzina de la Bushehr va produce energie electrică necesară consumului a cel puţin 900.000 de persoane.

Procesul de încărcare de combustibil nuclear trebuia să înceapă în luna august, Salehi explicând că momentul a fost amânat din cauza unor probleme tehnice minore. El a negat însă că virusul Stuxnet, despre care presa occidentală a scris că ar fi infestat programele care gestionează instalaţiile industriale iraniene, s-a aflat la originea acestei întârzieri.

Oficialii de la Teheran s-au grăbit să compare momentul cu o victorie împotriva sancţiunilor occidentale. Dar analiştii occidentali susţin că uzina de la Bushehr, construită de experţi ruşi, nu este parte integrantă a dosarului nuclear iranian iar complexul situat pe malul Golfului Persic nu a fost menţionat niciodată în tratativele pentru stoparea controversatului program.

Ne puteți urmări și pe Google News