Evenimentul Zilei > Actualitate > Ipoteză şocantă a comunităţii ştiinţifice. Everestul a pierdut un metru din înălţime
Ipoteză şocantă a comunităţii ştiinţifice. Everestul a pierdut un metru din înălţime

Ipoteză şocantă a comunităţii ştiinţifice. Everestul a pierdut un metru din înălţime

Înălţimea oficială a vârfului Everestului, cel mai înalt punct de pe Terra, este contestată de mai bine de doi ani, situaţie la care s-ar fi ajuns după violentul seism care a lovit Nepalul în urmă cu doi ani.

La 25 aprilie 2015, Nepalul a fost devastat de un puternic seism de magnitudine 7,8 pe Richter. O lună mai târziu, un al doilea cutremur, de 7,5 magnitudine, a zguduit țara. Bilanțul final este grav – circa 9.000 de morți și jumătate de milion de locuințe distruse. Este cel mai puternic eveniment seismic înregistrat în regiune în ultimii 80 de ani.

Dincolo uriaşa pierdere de vieţi omeneşti, peste 9000 de persoane murind în urma seismului, savanţii au început să-şi pună întrebări în legătură cu consecințele pe care dublul seism l-ar fi putut avea asupra Everestului, situat nu departe de epicentrul celor două cutremure. Astfel,  la câteva zile după cutremur, un studiu efectuat de chinezi cu ajutorul sateliților arăta că „acoperișul lumii” s-a deplasat cu trei centimetri după catastrofă.

Guvernul indian vrea să știe însă cu exactitate cum stau lucrurile iar la sfârșitul acestei ierni va lansa o expediție la care vor participa 30 de oameni de știință. Echipa va avea ca misiune să efectueze noi măsurători de la sol, ajutându-se și de datele GPS. Observațiile la fața locului vor dura o lună, apoi vor fi necesare încă două săptămâni pentru a studia datele. Costul total al operațiunii ar urma să se ridice la peste 800.000 de dolari, potrivit CNN, citat de digi24.ro.

Vârful Everest se află la granița dintre Tibet și Nepal, nu la cea a Indiei. Guvernele chinez și nepalez doresc să fie consultate în prealabil, înainte de a fi întreprinsă o astfel de expediție. „O remăsurare a înălțimii Everestului este o chestiune de mândrie pentru țara și comunitatea noastră științifică”, a declarat la BBC Suresh Man Shrestha, directorul general-adjunct al Departamentului pentru Studii despre Nepal, care dorește ca şi țara sa să ia parte la cercetare.

Ultima măsurare oficială a Everestului datează din 1955. La acea vreme, studiul a fost făcut tot de guvernul indian iar înălţimea oficială a “acoperişului lumii”este de 8.848 metri.

Comunitatea ştiinţifică este, în acest moment, divizată cu privire la actuala înălţime a Everestului. Unii specialişti cred că este imposibil ca Everestul să fi pierdut din înălţime, alţii sunt convinşi că acesta ar fi putut pierde chiar şi un metru.