Iordania, noua destinaţie de vacanţă promovată de agenţiile de turism
- Adam Popescu
- 19 octombrie 2010, 23:41
Pentru un sejur de câteva zile printre dune de nisip şi vestigii biblice, turiştii achită tarife care pornesc de la circa 400 de euro, însă trebuie să aibă în buzunar bani pentru bacşişuri şi taxe de acces în muzee sau situri arheologice.
Agenţiile de turism se reorientează către zone ignorate până acum, astfel că ofertele pentru ţări ca Iordania, Liban sau Siria s-au înmulţit, iar clienţii de ales dintr-o paletă variată de preţuri şi servicii. De exemplu, pentru un sejur care include 8 zile şi 7 nopţi de cazare la un hotel de trei stele din Amman, capitala Iordaniei, cu mic dejun inclus, tariful este de 634 euro/persoană. În preţ sunt incluse şi biletul de avion, taxele de aeroport, de viza şi de rezervare.
În cazul unui hotel de patru stele, tariful creşte la 684 euro/persoană.
Superofertele golesc buzunarele
În staţiunea Aqaba, situată pe malul Mării Roşii, clienţii pot alege între diferite categoriide hiteluri, în funcţie de posibilităţi. Astfel, pentru un sejur de 9 zile/8 nopţi, cu mic dejun inclus, tariful la un hotel de trei stele este de circa 490 de euro.
La un hotel de 4 stele, tariful individual este de 670 de euro. De asemenea, o persoană va plăti pentru 8 noţi de cazare peste 800 de euro la un hotel de 5 stele.
Dacă optează pentru ofertele cu superpreţ, turistul poate avea surprize neplăcute, în sensul că acestea nu includ diverse taxe şi ar putea să scoată din buzunat circa 200 de euro numai pentru taxele de aeroport, de viză sau de rezervare, fără să mai ţinem cont de primele de asigurare.
Bacşişul nu-i obligatoriu, dar nici nu strică
Iordania abundă în destinaţii turistice. De la templul lui Petra şi mormintele de la Nabaten, la vechile oraşe Jerash şi Pelala, turiştii au ce să îşi umple ziua. De exemplu, pot face excursii în deşertul cu piatră roşiatică Wadi Rum sau plimbări cu vaporaşul pe Marea Moartă sau Marea Roşie. Indiferent de obiectivul ales, este recomandabil ca turiştii să aibă în buzunat şi ceva bani, pentru a lăsa bacşiş gazdelor, chiar dacă operatorii de turism spun că nu este obligatoriu.
''Bacşişul este binevenit oriunde în lume, prin urmare şi în Iordania, însă nu este obligatoriu. Conform regulilor nescrise ale turismului, dacă turistul este mulţumit de servicii, se cuvine să lase 10% din preţul consumaţiei în restaurante. Totodată, pentru restul serviciilor, procentul bacşişului rămâne la latitudinea fiecărui turist", mărturiseşte Emoke Tamaş, directorul de marketing al unui operator de turism.
Turiştii evită Iordania în lunile iulie şi august, cele mai călduroase din an, temperaturile variind în jurul valorii de 36°C. Perioadele potrivite pentru excursii sunt primăvara şi toamna, când zilele sunt însorite şi temperaturile moderate. Din noiembrie şi până în aprilie, temperaturile pot fi foarte scăzute, în special în Amman, iar turiştii pot să aibă parte de zăpadă, ploaie şi vânt puternic.
Totuşi, în regiunile deşertice şi în Aqaba, turiştii pot petrece o vacanţă liniştită şi iarna.
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/usugA4qnr0A?fs=1&hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/usugA4qnr0A?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>