Iordania: Manifestaţii ale Frăţiei Musulmane, pentru reforme şi măsuri anticorupţie

Iordania: Manifestaţii ale Frăţiei Musulmane, pentru reforme şi măsuri anticorupţie

Mii de persoane manifestau, azi, la Amman, la apelul Frăţiei Musulmane, principala formaţiune de opoziţie, pentru a cere reforme de fond în regat.

Cel puţin 2.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi în centrul capitalei înaintea manifestaţiei, care a început după marea rugăciune săptămânală musulmană de la jumătatea zilei. Frăţia Musulmană a anunţat că sunt aşteptate 5.000 de persoane la manifestaţie. Protestatarii s-au strâns în faţa Moscheii Al-Husseini, unde au desfăşurat un banner pe care erau trecute cerinţele lor: "o lege electorală democratică, modificarea Constituţiei, guverne alese, o putere judiciară independentă, o Curte Constituţională, o luptă eficientă împotriva corupţiei şi neamestecul Securităţii în viaţa politică''.

"Sunt 20 de luni de când manifestăm şi n-aţi înţeles încă'", sau ''Încetaţi să ne mai furaţi'', se putea citi pe alte banderole purtate de către protestatari.

Începând din ianuarie 2011, în regat au loc manifestaţii, de mică amploare, dar periodice, în contextul Primăverii Arabe, care fac apel la reforme politice şi economice, fără să ceară însă plecarea regelui Abdullah al II-lea de la putere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca răspuns, regele a anunţat dizolvarea Parlamentului şi a convocat alegeri anticipate, pe care el doreşte să le organizeze la sfârşitul anului. Dar Fraţii Musulmani au anunţat că vor boicota scrutinul anticipat, cum au făcut şi în 2010, cerând reforme de fond.

"Vrem revizuirea Constituţiei înainte ca poporul să se revolte" şi "Vrem o reformă a regimului", scandau manifestanţii.

Înainte de începerea manifestaţiei, poliţia iordaniană a anunţat că a confiscat arme de foc şi a arestat 8 persoane după percheziţionarea a trei autobuze care se îndreptau spre centrul Ammanului.

O manifestaţie în sprijinul regelui, prevăzută iniţial să aibă loc în acelaşi loc şi la aceeaşi oră, a fost amânată, ieri, "pentru a împiedica eventuale tulburări", au afirmat organizatorii săi.