Evenimentul Zilei > Economie > INTERVIUL ZILEI. Ionuţ Dumitru: „Nu avem spaţiu fiscal pentru majorarea salariilor”
INTERVIUL ZILEI. Ionuţ Dumitru: „Nu avem spaţiu fiscal pentru majorarea salariilor”

INTERVIUL ZILEI. Ionuţ Dumitru: „Nu avem spaţiu fiscal pentru majorarea salariilor”

Creşterea salariilor cerută de Băsescu nu e posibilă în condiţiile în care economia este sub aşteptări.

După ce, la sfârşitul lunii ianuarie, fostul Guvern analiza posibilitatea revenirii salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de tăiere începând din aprilie, miercuri, preşedintele Traian Băsescu a cerut Executivului să găsească soluţii pentru a realiza acest lucru de la 1 iunie, fără a afecta investiţiile publice
Ionuţ Dumitru, preşe­din­tele Consiliului Fiscal, insti­tuţie independentă care supraveghează şi evaluează po­litica fiscală a Guvernului, spune că, deocamdată, avem doar o discuţie politică, însă pasul trebuie analizat atent, în condiţiile în care economia nu merge foarte bine.

EVZ: Cât de realistă este propunerea şefului statului? Am putea vedea o majorare a veniturilor bugetarilor în 2012?
Ionuţ Dumitru:
Mi se pare că, în acest moment, este o discuţie politică. Nu avem o decizie materializată într-un act normativ. Discuţiile politice azi sunt unele, mâine sunt altele. Chiar şi pre­şedintele, acum o lună, avea un cu totul alt discurs.

Şi dacă, totuşi, această creştere se va materializa?

În acest caz, sunt două probleme. O dată, cum poate fi decizia acomodată în buget, dacă am resursele bugetare necesare în limitele care există pentru a putea să fac această creştere. A doua este de legalitate, în condiţiile în care Legea res­ponsabilităţii fiscale are nişte constrângeri în acest sens: salariile şi pensiile nu pot fi majorate cu şase luni înainte de alegeri, iar în timpul anului plafonul cheltuielilor de personal prevăzut în buget nu poate fi depăşit.

Dar, dacă economia merge bine, nu s-ar elibera bani pentru creştere?

În momentul de faţă, economia merge mai prost decât se anticipa. Se creează un spaţiu suplimentar la buget dacă economia merge mai bine decât aşteptările. Or, proiecţia încorporată în buget era de creştere economică de 2,1%. Deja FMI şi-a redus proiecţia la 1,6% şi, dacă ne uităm la proiecţiile ana­liştilor din pia­ţă, o să vedem că ele sunt mai jos. Şi 1,6% pare optimist acum. Şi atunci unde e spaţiul fiscal? De fapt, el se mai îngustează.

În cazul creşterii salariilor bugetarilor, am depăşi ţinta de deficit pe acest an?
Dacă rămânem în aceleaşi limite bugetare, e clar că trebuie să luăm din altă parte, să tăiem nişte cheltuieli sau să creştem nişte venituri, logica matematică e foarte simplă. Dacă nu, creştem deficitul. Atunci apare altă discuţie: ni se permite acest lucru, ne permitem să facem acest lucru sau nu.

"De principiu, nu suntem împotriva creşterilor salariale. Dar important este dacă economia creează spaţiul necesar."

IONUŢ DUMITRU, preşedintele Consiliului Fiscal

CONTRAARGUMENTE

Guvernul poate modifica orice lege

Legat de prevederea că salariile nu pot fi majorate cu şase luni înainte de alegeri, Guvernul s-ar putea prevala de argumentul că se revine de fapt la o stare de normalitate.
În Legea responsabilităţii fiscale nu se face nicio diferenţă între revenire şi creştere. În momentul în care spui că salariul era X lei şi creşte cu 15 lei, este creştere conform interpretării legale, că nu putem s-o numim altfel.

În acest caz, Guvernul ar putea modifica Legea respon­sa­bilităţii fiscale…

Ideea este că, teoretic, poate să modifice orice lege, nu? Nu avem nicio problemă. Dar pentru ce mai există legile respective, dacă le putem modifica şi le derogăm de fiecare dată? Apare şi întrebarea legitimă: pentru ce am mai făcut legea de la început? Putem să zicem că nu avem nevoie de nicio lege şi facem ce credem.

Cred că, deocamdată, se mai cântăreşte decizia, nu cred că este o decizie deja luată.

11,25 de puncte procentuale

au fost recuperate de bugetari din reducerea totală de 25%, din iulie 2010

DĂ CU O MÂNĂ ŞI IA CU ALTA

"Să evităm situaţia în care mărim salarii şi nu le putem plăti"

Ar putea exista şi un efect pozitiv, cel de creştere a consumului?
Nu poţi să pleci de la premisa că majorezi salariile ca să crească consumul. Creşterea salariilor trebuie să fie o rezultantă a unei economii care este mai productivă, nu e viceversa. Posibilitatea de a creşte salariul apare într-un moment în care economia produce mai mult. Noi, de principiu, nu suntem împotriva unei creşteri de salariu. Creşterile salariale sunt normale. Dar important este dacă economia creează spaţiul necesar. După părerea mea, este de evitat cu orice forţă situaţia în care să le creştem şi, după aceea, să nu mai fim în stare să le plătim.

Practic, riscăm acest lucru dacă majorăm acum salariile?
Nu ştiu. Nu vreau să zic că riscăm sau nu. Eu susţin că trebuie să analizăm foarte bine înainte de a lua o decizie. Acum avem o de­cla­raţie politică şi facem scenarii. Când premierul va spune că de la 1 iunie Guvernul a hotărât să crească salariile cu 5%, cu 20%, atunci putem discuta.

CV

Ionuţ Dumitru, economist

  • Absolvent al ASE Bucureşti, specializarea Bănci şi Burse de Valori
  • Lector universitar la ASE
  • Preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari
  • Economist-şef al Raiffeisen Bank România
  • Preşedinte al Consiliului Fiscal

Citiți și:

  • Marea provocare a creşterii salariilor
  • Ionel Blănculescu: Sunt de acord cu majorarea salariilor bugetarilor
  • Sever Voinescu: Greu de crezut că vom putea majora şi salariile, şi reduce CAS