Poetul cu CINCI NEVESTE și SUTE de AMANTE. Amănunte PICANTE din viața SCRIITORILOR despre care ÎNVEȚI la ȘCOALĂ
Editura Evenimentul si Capital

Poetul cu CINCI NEVESTE și SUTE de AMANTE. Amănunte PICANTE din viața SCRIITORILOR despre care ÎNVEȚI la ȘCOALĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 3876 Vizualizari

„Liric rafinat și elegiac” - cum frumos îl încondeiază criticul literar Paul Cernat la 123 de ani de la naștere, Ion Eugen Iovanache a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai valoroși poeți interbelici. Povestea sa de viață este, de asemenea, fantastică.

Portretele realizate de criticul literar Paul Cernat sunt remarcabile. Cel al poetului Ion Vinea nu face excepție. Iată primele zvâcniri de pensulă: „(…) A fost ziua lui Ion Vinea (Ion Eugen Iovanache, n. 17 aprilie 1895, Giurgiu - m. pe 6 iulie 1964, București), la o zi după ce, bolnav terminal, a apucat să vadă apărut singurul său volum de versuri, îndelung amînatul și rescrisul Ora fîntînilor.

Neglijent cu managerizarea propriei creații, Vinea a fost un liric rafinat și elegiac, în top 10-ul interbelic autohton. După prietenul Gh. Jurgea-Negrilești, mama sa, grecoaica Olimpia, l-ar fi conceput de fapt cu un ofițer englez de marină, nu cu decavatul Alexandru Iovanache.

A debutat la efemera revistă Simbolul (1912), alături de prietenii S. Rosenstock (pe care el însuși l-a pseudonimizat „Tzara”, într-unul din jam session-urile poetic la Gîrceni-Vaslui), Marcel Iancu și Adrian Maniu. Inițierea poetică și cea erotică a celor doi prieteni - cu traiectorii divergente - e comună.

Pamfil Șeicaru l-a atras la „Evenimentul zilei”

„Antiburghez socialist, neu tralist în timpul Primului Război Mondial, frecventator al cercului Bogdan-Pitești (portretizat în romane sub numele Adam Gună), director al revistei pre-dadaiste Chemarea (1915) și al unor avataruri ale ei, ucenic al lui N. D. Cocea și Arghezi, va deveni, pe urmele lor, unul dintre marii noștri gazetari interbelici”, menționează Paul Cernat.

În continuare, câteva amănunte din cariera de jurnalist: „Director (între 1922-1932, alături de Marcel Iancu) al celei mai longevive reviste de avangardă autohtone, Contimporanul, căreia i-a împrumutat ceva din spiritul său eclectic și constructiv, acest promotor al tuturor tendințelor avangardiste, spirit cultivat și open mind, a fost „prins” între opțiuni artistice şi prietenii politice divergente (…). Amic cu avangardiști de pretutindeni, a avut, dincolo de divergențele ideologice, vechi relații cu Nae Ionescu și Pamfil Șeicaru. Ultimul l-a atras, în 1941, în colaborarea cu ziarul pro-antonescian Evenimentul zilei”.

Hamal, gipsar, „negru literar”

Răsturnarea monarhiei și instaurarea regimului comunist dau peste cap viața lui Vinea. Paul Cernat are din nou cuvântul: „Cîteva articole antisovietice (dar și posibila relație cu Intelligence Service) îi aduc, după 1945, ostracizarea (devine hamal, gipsar, magazioner, negru literar ș.a.). Antistalinismul lui Vinea a fost stimulat însă de pactul Ribbentrop-Molotov și de lectura autobiografiei lui Troțki”

„Pe Josephine a „împărțit-o” cu Ion Barbu”

Poetul Ion Vinea a fost un adevărat don Juan: „De o distincție aristocratică necontrafăcută, omul era un mare seducător, amant a sute de femei (pe Josephine Baker a „împărțit-o” cu amicul de cursă lungă Ion Barbu)”, dezvăluie Paul Cernat. Amorul „extins” cu Josephine (foto), spioană, dansatoare, actriță și cântăreață franceză de origine americană, poate fi trecut la „diverse”, pentru că Vinea a avut, din când în când, și intenții serioase.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: ion, vineaStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate