Ion Cristoiu: Victor Ponta n-avea timp nici să plagieze!

Ion Cristoiu: Victor Ponta n-avea timp nici să plagieze!

Acuzat de prestigioasa revistă americană "Nature" că a plagiat în teza sa de doctor în drept, premierul Victor Ponta a răspuns printr-o conferinţă de presă de marţi dimineaţa.

Prilejul de a se explica putea fi însă întâlnirea cu jurnaliştii de luni seara, de la Otopeni. Luni seara, Victor Ponta a expediat pentru a doua zi explicarea, mai mult ca sigur, pentru ca peste noapte să-şi pregătească răspunsul. În pregătirea acestui răspuns, se vor fi implicat nu numai consilierii săi de imagine, dar şi Ăi Bătrâni, cei care îi trag sforile din umbră.

Indiferent de cine l-a sfătuit, a făcut-o în chip catastrofal. Aceasta deoarece răspunsul lui Victor Ponta confirmă indirect că, într-adevăr lucrarea sa de doctorat conţine părţi întregi copiate din alte lucrări. Astfel: 1. În loc să anunţe acţionarea în judecată a revistei pentru că l-a calomniat, junele premier a încercat să ne convingă că revista americană "Nature" a fost plătită de Traian Băsescu pentru a-l da în gât. Se vede treaba că Victor Ponta, asemenea lui Crin Antonescu, s-a obişnuit cu presa de tip Fata de pe şoseaua de centură, care prestează pe loc şi contracost tot ceea ce doreşte clientul.

2. În locul unor dovezi convingătoare, Victor Ponta a încercat, printr-o manevră stângace să pună totul pe seama unui complot regizat de Traian Băsescu. O şmecherie ieftină, care va prinde, probabil, la partea analfabetă a electoratului USL, dar care nu ţine la omul care a învăţat să buchisească. Premierul României procedează asemenea tuturor celor prinşi cu mâţa-n sac.Ciorditorul de portofele motivează ca de vină e proprietarul, care nu şi-a ascuns bine portofelul şi, în consecinţă, l-a tentat pe el. Violatorul motivează că de vină e femeia care purta fustă şi nu nădragi, împingându-l pe el să simtă o nevoie.

Ne puteți urmări și pe Google News

3. Victor Ponta şi-a anunţat disponibilitatea de a fi verificat de Comisia de Etică, comisie care numai bine a fost schimbată la ţanc.

Cititorii mai ageri vor fi sesizat că nu am folosit cuvântul plagiat. Explicaţia? Victor Ponta nu a plagiat! Plagiatul presupune un anume efort intelectual: să cauţi cartea din care să copii, să o citeşti pentru a găsi citatul pe care să îl furi, să umbli ici-colo la cuvinte ca să nu se vadă şterpelirea. Nu e cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta. E limpede că lucrarea a fost făcută de un altul, care a furat pe rupte din alţi autori. Cazul îmi aminteşte de celebrul roman Incognito al lui Eugen Barbu, descoperit ca fiind un plagiat, dar nu al lui Eugen Barbu, ci al unui "negru" care i-a scris romanul. În 2003, Victor Ponta era prea ocupat cu şefiile, cu politica, cu mademoisellele şi cu maşinuţele ca să mai aiba timp si pentru plagiat.