„Eu nu merg la acest referendum și îi sfătuiesc pe toți cei care mă simpatizează să nu meargă. Am luat toate actele de grațiere și amnistie de la Stalin încoace, toate exclud luarea de mită, darea de mită și trafic de influență, deci în tradiția juridică românească corupția nu e amnistiată și grațiată. De ce creezi ținte de carton? (…) Iohannis nu vorbește despre ALDE, spune doar de PSD. Dacă se gândește ka un viitor comun cu ALDE, îl asigur că se înșeală”, a declarat Varujan Vosganian la emisiunea Punctul de întâlnire.

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 25 aprilie decretul de convocare a referendumului pentru justiție, programat pentru 26 mai.

„Referendum pe 26 mai. Am semnat astăzi decretul și am convocat acest referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă aștept la vot, la referendum și la europarlamentare. La referendum avem două întrebări:

Prima întrebare: Sunteți de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru corupți? Da. Eu sunt de acord și sper și în acordul vostru, fiindcă ne dorim o societate curată, o societate performantă în secolul 21, o societate europeană pentru România.

A doua întrebare: Sunteți de acord să se interzică ordonanțele de urgență în domeniul justiției? Da. Ne dorim o guvernare pentru români, o guvernare performantă, o guvernare europeană. Avem alegeri pentru Europa, avem un referendum pentru Europa.

Dar avem mult mai mult. Acest referendum este mai important astăzi decât oricând. După doi ani și jumătate de abuzuri și excese, românii au șansa de a da un răspuns clar actualei guvernări. Au șansa de a vota și de a transmite ce cred despre PSD și despre ofensiva pesedistă împotriva justiției.

Pesediștii au votat codurile. Au votat Codurile Penale fără să țină cont de nimeni. Își dau legi ca să poată fura mai departe în liniște. Ei nu se mai tem de nimeni. Eu cred că trebuie să se teamă de votul românilor din 26 mai. Unii vorbesc despre cum acest referendum este doar consultativ, despre cum, cică, nu ar avea rezultate pentru că Parlamentul poate să nu țină cont de el. Nu sunt de acord. Un referendum trimite un semnal și acest referendum va trimite un semnal foarte important.”, a declarat Klaus Iohannis.