Klaus Iohannis susține că plagiatul este tot o formă de hoție. „Dacă este tolerată, concluzia politicienilor este că și mai mult este tolerată și se poate”, a afirmat Iohannis.

Președintele Iohannis a făcut aceste declarații vineri, la un eveniment organizat la Universitatea de Vest din Timișoara, după ce a fost întrebat dacă se gândește la un mecanism pentru stoparea plagiatului.

„La noi hoții s-au cocoțat în vârful statului și acest lucru a fost posibil și datorită toleranței prea mari a societății și a mediului universitar față de plagiat. Fiindcă plagiatul este o formă de hoție. Dacă este tolerată, concluzia politicienilor este că și mai mult este tolerată și se poate. Și acum, din păcate, avem dovada că la noi, momentan, se poate sau s-a putut. Sper să se termine acest s-a putut cât mai repede”, a declarat Iohannis.

El a amintit că acest fenomen a apărut în anii imediat după revoluția din 1989, când, din inițiativa unor cadre universitare, foarte mulți politicieni au fost atrași spre universități.

„Doar ca să fie atractiv pentru politicieni li s-a oferit pe tavă un doctorat sau două. Foarte repede au observat unii politicieni că acest lucru se poate face și fără sa facă ei nimic, li se livrează și lucrarea, aproape că și dezbaterea li s-a livrat. Și aici universitățile au tras frâna de mână foarte târziu. Evoluția este mai complexă, de lungă durată și nu poate fi rezolvată, din păcate, doar spunând OK, să se termine cu plagiatul fiindcă lucrurile, între timp, s-au complicat”, a afirmat șeful statului.

„Cine a plagiat trebuie să rămână fără titlul obținut și fără beneficiile obținute din plagiat, dar acest lucru nu trebuie să îl facă nici poliția, nici procurorii, ci universitatea care a emis titlul respectiv”, a adăugat președintele.