Prezent la activităţile prilejuite de aniversarea centenarului Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul”, șeful statului a subliniat că Armata este o instituţie fundamentală a țării, care joacă un rol extrem de important.

„A fi militar nu este o meserie ca oricare alta. Învăţământul militar nu transmite doar cunoştinţe, stimulând dezvoltarea intelectuală, dar formează deprinderi şi modelează caractere. A îmbrăţişa această vocaţie necesită dăruire şi pasiune, abnegaţie şi profesionalism. Este nevoie de pregătire asiduă pe toată durata carierei militare”, le-a transmis Klaus Iohannis elevilor militari, preluat de Agerpres.

Liderul de la Cotroceni a avut și un sfat pentru tineri: „Învăţarea continuă este obligatorie pentru a performa într-o societate bazată pe cunoaştere, care generează schimbări inclusiv în forţele armate. Prin proiectul «România Educată», pe care l-am lansat în dezbatere publică anul trecut, am promovat ideea de educaţie incluzivă de calitate, fundamentată pe valori, care să stea la baza unei Românii puternice într-o lume din ce în ce mai interconectată. Armata este, fără îndoială, şi o şcoală a educaţiei patriotice, o instituţie clădită pe valori morale. Onoare, patrie, datorie, iată crezul care trebuie să vă anime întreaga viaţă. Armata este o instituţie fundamentală a statului român, rol consolidat prin jertfa de sânge adusă, de-a lungul timpului, de cei căzuţi la datorie pentru apărarea patriei”.

La Alba Iulia, Klaus Iohannis și-a amintit că Armata României a avut un rol semnificativ în toate momentele istorice esenţiale, amintind de Războiul de Independenţă, crearea României Moderne, participarea la Primul Război Mondial şi realizarea Marii Uniri de la 1918, participarea la cel de-al Doilea Război Mondial, iar după 1990, participarea la operaţii în teatrele de operaţii din Angola, Afganistan, Irak, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Mali, „acolo unde interesele majore ale României o cer”.

Te-ar putea interesa și: