Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea fi preluata de investitori romani, existand deja astfel de solicitari din partea patronatelor, a anuntat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, pentru Money Chanel.
„CEC va ramane banca de stat cel putin inca un an. Va putea fi preluata apoi si de unii investitori romani. Daca vom lua in viitor decizia privatizarii, se va alege o formula care sa dea satisfactie capitalului national”, a declarat Vosganian.
Ministrul spune ca are incredere ca noul presedinte al bancii, Radu Ghetea, va transforma institutia intr-una de succes. „Am inlocuit vechea conducere a CEC-ului din ratiuni practice. Nu am ce sa-i reprosez fostului director Eugen Radulescu. Am incredere ca Radu Ghetea poate face prestigiul si cota de piata a CEC-ului sa creasca”, a adaugat Vosganian.
Tot el considera ca ideea lui Decebal Traian Remes de a acorda fondurile europene pentru agricultura prin intermediul CEC este una excelenta, deoarece banca dispune de o structura foarte ramificata in teritoriu.
Dezvoltare
„Prezenta domnului Ghetea in fruntea acestei banci ma face sa cred ca, in scurt timp, vom asista la o schimbare de orientare a institutiei pentru ca ea sa devina cu adevarat o banca si dupa aceea, daca este necesar, sa o privatizeze”, a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) tot pentru Money Chanel.
Si el sustine ideea conform careia procesul de privatizare al bancii trebuie amanat momentan, iar cand acest lucru se va lua in calcul, cel mai bine ar fi sa se faca o subscriptie publica nationala.
Ionescu nu crede ca schimbarea lui Radulescu s-a facut pe considerente politice, ci s-a dorit aducerea unui om care va sti sa raspunda mai bine nevoilor agentilor economici si ale cetatenilor simpli.
Presedintele ANEIR este de parere ca decizia de schimbare a lui Eugen Radulescu de la conducerea bancii nu-i apartine fostului ministru al finantelor Sebastian Vladescu, cum se speculeaza, ci lui Vosganian.