Investitorii din Qatar vor să vină în România, dar nu o fac. Care e MOTIVUL?
- Ana Bâtc ă
- 14 decembrie 2011, 13:10
Investitorii din Qatar şi din întreaga regiune a Golfului Persic vor să facă afaceri în România, însă încă nu o fac. Principala cauză este faptul că nu identifică proiecte credibile, cu un profit predictibil, potrivit unui comunicat de presă al Forum Invest.
Hassan Yousef al Baker, directorul de investitii al Qatari Diar, fondul de investitii imobiliare din subordinea Autoritatii de Investitii a Qatarului (Qatar Investment Authority), controlat de Guvernul statului Qatar, a declarat recent, la Doha, că este interesat de o intrare pe piaţa din România, în condiţiile în care vor fi identificate proiecte de investiţii fezabile.
Autoritatea de Investiţii a Qatarului, prezidată de premierul qatarez, Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al Thani, este una dintre cele mai puternice structuri de investiţii din Golf, cu active de peste 60 de miliarde de dolari.
"Structuri financiare puternice din Qatar şi din întreaga zonă a Golfului Persic sunt interesate să facă business cu noua Europă şi cu România. Au însă nevoie de un portofoliu de proiecte credibile, cu rata de profit predictibilă, pe care nu reuşesc să le identifice în această parte a Europei", spune Bogdan Popovici, preşedintele Forum Invest.
Vor să facă afaceri cu noi, dar nu ştiu cum să se apropie
Potrivit acestuia, "reprezentanţii fondurilor de investiţii din Qatar vor să facă business cu România. Dar spun că nu ştiu cum să se apropie. Dincolo de tulburările interne şi internaţionale, România ar trebui să se concentreze pe relaţia cu ţările care încă au bani de investit pe pieţe externe.
Reprezentanţii Forum Invest au fost recent într-o delegaţie în Qatar, în continuarea programului de forumuri economice între Consiliul de Cooperare al Golfului - România- Europa de Sud-Est, lansat la începutul acestui an de Forum Invest.
Statele Golfului si-au exprimat intenţia de a identifica în România proiecte fezabile de investiţii, la valori de minimum 20 de milioane de dolari pe proiect, în sectoarele: agricultură, resurse naturale - petrol şi gaze, petrochimie, infrastructură, bănci şi finanţe, IT&C, sănătate şi industria farmaceutică, educaţie şi cercetare, căi ferate, reţele de electricitate şi IMM-uri.
CITIŢI ŞI:
-
Traian Băsescu către investitorii arabi: Dacă vreţi să vizitaţi România, să nu mergeţi pe şosele. Vă recomand un elicopter
-
Arabii vin în România de frica crizei alimentare
-
Agricultura românească nu este pregătită pentru venirea arabilor