Invata sa spui "NU" la munca!

Invata sa spui "NU" la munca!

Mai valoros pentru echipa nu devii daca faci si treburile colegului de birou. Dimpotriva!

Specialistii spun ca vei fi mai usor de exploatat!

In cazul Raluca Stroescu, tanara care a murit din cauza epuizarii prin munca, au fost voci care au sustinut ca femeia n-a stiut sa spuna „nu” responsabilitatilor multiple. Si ca de-aici ar fi pornit, de fapt, intreaga tragedie...

De ce nu stiu sau nu vor unii sa spuna „nu”? Pentru a fi cotati ca indispensabili, pentru a fi remarcati sau, pur si simplu, doar pentru a fi catalogati drept colegi buni - spun specialistii in resurse umane. „Acceptam si ne supraincarcam cu responsabilitati pentru ca toti ceilalti sa ne perceapa ca fiind persoane extrem de valoroase si indispensabile echipei, departamentului, companiei”, spune psihologul si coach-ul Sas Seramis.

Teama de sanctionare

De fapt, in subconstient, astfel de persoane „se tem de sanctionare, devalorizare sau respingere”, avertizeaza Sas Seramis. De aceea ele incearca, la locul de munca, deseori si acasa!, sa faca pe plac, spunand „da”, chiar si atunci cand nu mai pot face fata, cand nu vor ori cand nu intra in atributiile lor profesionale.

Alti specialisti amintesc de rolul de „salvator” pe care vor unii sa si-l asume. „Unii se considera responsabili pentru toti ceilalti si au senzatia ca fara ajutorul lor toate lucrurile s-ar prabusi”, considera Andreea Lupan, manager general al Barnett McCall Recruitment.

Esti usor de exploatat!

O asemenea supraincarcare de sarcini duce, in timp, la stres, surmenaj, epuizare nervoasa si fizica, insomnie, iritabilitate. In aceste conditii, va aparea si devalorizarea, la serviciu.

„In organizatiile mari, astfel de oameni pot fi usor catalogati ca fiind mai putin intelepti si usor de exploatat, carora li se pot delega sarcini care nu intra in atributiile lor”, apreciaza Andreea Lupan. In aceste conditii, cel care nu refuza poate ajunge sa fie vazut chiar mai putin bine decat cei care-si impun clar limitele si care stiu exact cat pot face pentru ei si cat pentru ceilalti.

Respecta-ti agenda personala

Pentru a reusi sa spui „nu”, specialistii recomanda intocmirea unei agende personale si respectarea cu strictete a acesteia. „Este indicat sa incerci sa estimezi timpul necesar indeplinirii fiecarei sarcini. Asa vei putea argumenta refuzul celorlalte sarcini care ti-ar aglomera programul si ti-ar afecta calitatea muncii”, spune Ramona Jijie, consultant al Advice Human Resources.

Ea atrage atentia ca, daca accepti sarcini multiple, pe care nu le poti indeplini, risti sa fii considerat neserios si sa-ti periclitezi imaginea. „In momentul in care pui pe hartie tot ce ai de facut intr-o zi, ai putea realiza ca nu ai cum sa acoperi si sarcinile altor colegi, oricat de mult ai vrea sa-i ajuti”, subliniaza si Andreea Lupan.

Care e fisa postului tau?

Daca iti lipseste curajul sa spui „nu” atunci cand esti rugat sa faci inca ceva (ori cand ti se impune acest lucru), aminteste-ti sa recitesti fisa postului tau. Se regasesc aceste noi sarcini in ea? Daca nu, atunci poti dovedi „cu acte” ca refuzul tau este justificat.

Daca si in aceasta situatie ti se cere sa faci lucruri in plus, este cazul sa ai o discutie foarte serioasa cu superiorii, pentru a clarifica responsabilitatile tale. Si, de ce nu, poate iti schimbi si functia si chiar salariul. Dar pentru asta trebuie sa-ti cunosti foarte bine atributiile si responsabilitatile.

Tehnici

Solutii pentru refuzarea sarcinilor

> Prezinta succint implicarea ta in alte activitati. Spune ce faci acum, cat dureaza, care este scopul activitatii tale si care sunt consecintele nerealizarii acesteia. „Am dead-line pentru acest raport si vreau sa-l termin la timp si corect. Nu vreau sa gresesc sau sa fiu penalizat” - este un refuz pe care orice coleg sau sef il va accepta. 

> Spune: „Am nevoie de timp pentru a rezolva proiectul la care lucrez acum” sau „Mi-am propus ca astazi sa finalizez dosarul la care lucrez. Imi va lua cateva ore. Deci nu dispun de timp pentru a te ajuta”.

> Daca esti obosit, stresat, cu siguranta o sarcina in plus va contribui la starea ta. In fond, cine nu are zile mai proaste? Spune „Ma simt obosit acum!” - recomanda coach-ul Sas Seramis.

> Un alt refuz politicos, dar care lasa loc si la posibilitatea de a ajuta, ar putea suna asa: „Treburile mele ma vor tine ocupat o vreme. Dupa ce le voi termina, in masura in care voi avea timp, ma pot ocupa si de solicitarea ta”.

Ne puteți urmări și pe Google News