"Întoarcerea la matcă", cu Dorel Vişan

"Întoarcerea la matcă", cu Dorel Vişan

Pentru ultima dată în seria "Omagiu actorului" din acest an, TVR Cultural prezintă, de la ora 22.30, piesa de teatru adaptată după George Astaloş.

Spectacolul de teatru "Întoarcerea la matcă", regizat de Jon Gostin, este o adaptare după piesa omonimă a lui George Astaloş şi îl are în rolul principal pe Dorel Vişan.

Exilatul (interpretat de Dorel Vişan) se întoarce, după 40 de ani, la casa părintească, şi descoperă că a fost transformată în bordel clandestin. Aici află că soţia celui care i-a determinat exilul este Prostituata, pe care o iartă, în numele soţului.

Exilatul "cumpără" timp de la Matroană (Dorina Lazăr), acceptând una dintre ofertele stabilimentului, însă, nu după mult timp, moare în casa unde a copilărit.

Perspectivă asupra societăţii româneşti postcomuniste

"Pornind de la o experimentare, pe propria conştiinţă, a exilului, George Astaloş ne oferă în piesa «Întoarcerea la matcă» o perspectivă asupra societăţii româneşti postcomuniste, cu focalizare pe perioada de tranziţie politică şi pe defectele structurii mentalitare", explică regizorul Jon Gostin.

"Pamfletul (divertisment politic) scris de George Astaloş este transformat de regizorul Jon Gostin în dramă existenţială, tragedie, care păstrează caracterul de avertisment prin forţa de impact a mesajului, pe cât de incomod, pe atât de necesar: un exilat moare de două ori", spune şi producătoarea Dana Andriescu.

Din distribuţia piesei mai fac parte Oana Ştefănescu (Esmeralda), Virgil Popa (doctorul), Violeta Berbiuc (bunica), Dana Andriescu (mama) şi Maria Chivu (sora).

Actorul şi poetul român Dorel Vişan a interpretat peste 40 de roluri în piese de teatru şi peste 50 în filme româneşti şi internaţionale, printre acestea numărându-se "Moromeţii", "Senatorul melcilor" (rol ce a fost foarte apreciat de presa franceză şi criticii de film), "Occident", "Magnatul", "Ticăloşii" şi "Cocoşul decapitat".

Ne puteți urmări și pe Google News