Editura Evenimentul si Capital

Interviu exclusiv. Elena Udrea: „Am sesizat ce se întâmplă la ANRP, iar Vasile Blaga să nu se prefacă că nu-şi aduce aminte! Pot ieşi să spun foarte multe lucruri"

Elena Udrea
Autor: | | 36 Comentarii | 13377 Vizualizari

Un interviu cu Elena Udrea. Care insistă să spună că a atras atenţia colegilor din guvern şi partid asupra jafului de la ANRP. Mai mult, ea deschide un nou front, cu fosta preşedintă ANRMAP, Cristina Trăilă, despre care spune că exista suspiciunea că aproba documentaţii pe fonduri europene în funcţie de ce cabinet de avocatură reprezenta interesele. Este edificator un citat din Elena Udrea: "Dar pot ieși acum să spun foarte multe lucruri pe care unii par că nu și le amintesc ori cred că eu le-am uitat".


Citeşte şi: OPINIE de Dan Andronic: Pariul Buldogului pe Klaus Iohannis sau cum va fi dată Ora Exactă de la Cotroceni


Dan Andronic: Sunteți de ceva vreme obiectul și subiectul unor atacuri puternice. Ultimul este cel legat de modul în care aţi sesizat neregulile de la ANRP. Aţi spus că sunteţi unul dintre oamenii care au sesizat ce se întâmplă la ANRP. „Dânsa a spus că ar fi spus conducerii partidului despre ce se întâmplă la ANRP. Aşa cum îl cunosc pe dl Boc nu cred că ar fi spus. Aşa cum îl cunosc, ar fi mers direct la DNA”, a declarat Vasile Blaga la Gândul, spunând că el nu v-a auzit... Iar Emil Boc a spus că în Guvern nu s-a discutat niciodată despre situaţia de la ANRP, în perioada în care a fost prim-ministru. Care-i adevărul? Pe cine aţi sesizat? De ce neagă cei doi demnitari?

Elena Udrea: În primul rând, eu sunt foarte atentă la formulări. Am spus că am discutat cu colegi din conducerea partidului. Nu am spus cu Președintele, ori cu Secretarul General al partidului. Dar nici așa domnul Vasile Blaga nu ar trebui să se prefacă a nu-şi aminti discuțiile şi comentariile, unele foarte ironice, pe care chiar dânsul le făcea faţă de susţinerea de care se bucura Crinuţa Dumitrean (președinta ANRP - n.r. ) în partid.

„M-am opus ca PDL-ul să preia conducerea Agenției”

Dan Andronic: Ce le-aţi spus mai exact? Vreau să fiţi cât se poate de precisă, pentru a evita orice altă interpretare...

Elena Udrea: Am spus de multe ori colegilor despre ce auzeam că ar face această doamnă în funcţia pe care o ocupa la ANRP, dar, neavând altceva decât vorbe, a rămas ca în gară. În plus, când s-a făcut reîmpărţirea funcţiilor ocupate pe criterii politice, după plecarea PSD de la guvernare, m-am opus ca PDL-ul să preia conducerea Agenției, ştiind ce potenţial de scandaluri are. Eram în decembrie 2009, în Salonul Alb de la Guvern. Alţi colegi au insistat să numim noi conducerea ANRP și aşa a fost. Vreau să văd cine mă mai contrazice!

Dan Andronic: Cristina Trăilă, fosta şefă a ANRMAP, a spus aseară la România TV că i-aţi cerut demisia în interiorul partidului şi în interiorul Guvernului. Rezulta că au fost disensiuni din cauza controalelor realizate de ANRMAP pe tema fondurilor europene. A vorbit de grupuri transpartinice care făceau presiuni. Este adevărat? De ce i-aţi cerut demisia, care erau motivele pe care le-aţi invocat?

Elena Udrea: Mă mir că doamna Cristina Trăilă vorbeşte despre poziţia mea faţă de ce făcea dânsa în Guvern. Nu o avantajează deloc subiectul. O să cer desecretizarea luărilor mele de cuvânt legate de activitatea Cristinei Trăilă. I-am cerut insistent demisia din fruntea ANRMAP, atât în Guvern cât şi în partid. Nu am fost singura, de altfel.

Dan Andronic: Deci confirmaţi...

Elena Udrea: Cristina Trăilă a reuşit să păcălească Guvernul să aprobe o Hotărâre de Guvern prin care instituţia pe care o conducea devenea singura care putea face controale pe modul în care erau folosite fondurile europene. Ceea ce era în contradicţie cu regulile UE, care prevedeau ca Autorităţile de Management din ministere şi Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi făceau aceste controale. Problema a fost sesizată într-o şedinţă de Guvern dedicată absorbţiei fondurilor europene de către cei din ministerul pe care îl conduceam şi, care erau cei mai buni în domeniu. Mi s-a părut suspectă încăpăţânarea cu care Cristina Trailă vroia să facă aceste controale doar ea.

Dan Andronic: De ce vi s-a părut suspectă insistența preşedintei ANRMAP? Poate că îşi dorea să pună ordine, sau dorea mai multă putere, ambele lucruri perfect de înţeles la un om politic.

Elena Udrea: Unul din motivele pentru care fondurilor europene au fost blocate de la Bruxelles a fost şi faptul că o instituţie neacreditată de ei intervenea în procesul de absorbţie în locul celor prevăzute de lege. În plus, toate cele patru proiecte finanţate prin POR, spre exemplu, care au fost identificate de Comisia Europeană cu nereguli în procedurile de licitaţie, fuseseră controlate de ANRMAP. Așa că au suspendat acordarea banilor europeni şi ne-au cerut inclusiv să rezolvăm problema cu această Autoritate, fie excluzând-o, fie acreditând-o la Bruxelles, dacă țineam mortiş să o avem amestecată în treabă. În prima ședinţă de Guvern după decizia Bruxelles-ului, Cristina Trăilă a anunţat că renunţă la a mai controla beneficiarii de fonduri europene.

Dan Andronic: Înţeleg, dar dacă s-a rezolvat problema, de ce nu s-au deblocat fondurile europene?

Elena Udrea: Până la următoarea şedinţă doamna Trăilă s-a mai gândit şi a venit cu o năzbâtie şi mai mare. Ne-a cerut să îi dăm dreptul de a controla toate documentaţiile de licitaţii, înainte de a fi urcate pe SEAP! Această activitate nu era supusă acordului cu Comisia Europeană, deci nu avea nevoie de acordul lor. În mod surprinzător, a obţinut acest drept şi, luni de zile, toate licitaţiile au fost blocate. Vă daţi seama ce însemnă ca mii de documentaţii să fie verificate de câţiva oameni înainte ca ele să devină publice? Evident că nu exista atâta resursă umană şi atâta logistică. Absorbţia fondurilor europene s-a blocat, dar şi derularea proiectelor cu finanţare din alte surse, cum ar fi bugetul de stat.

„Am auzit că documentaţiile erau anunţate în sistem în mod preferențial

Dan Andronic: Mi se pare că sună extrem de neprofesionist, la nivelul structurii unui guvern. De ce i se aprobau toate cererile? Sau de ce nu se revenea, dacă se constata că s-a greşit? Repet, a spus aseară că ați discutat cu ea, în Guvern şi în afara lui, în contradictoriu, pe tema acestei Autorităţi, că i-ați cerut demisia.

Elena Udrea: Veneau primarii să mă roage să intervin la doamna Trăilă ca să le urce şi lor documentaţiile pe SEAP, că aşteptau de câteva luni şi pierdeau finanţările. În condiţiile în care, înainte de geniala idee a Cistinei Trăilă, o licitaţie era anunţată public în 24-48 de ore! Aşa am încurcat noi absorbţia fondurilor europene! Pentru că unii au ţinut să-i facă pe ceilalţi să depindă de ei... ca să nu reproduc acuzaţiile pe care le-am auzit, că documentaţiile erau anunţate în sistem în mod preferențial, după cum cei interesaţi beneficiau sau nu de consultanţa cabinetului de avocatura la care lucra soţul Cristinei Trăilă.

Dan Andronic: Mi-aş dori să reproduceţi aceste acuzaţii, ca să nu rămânem la nivelul vorbelor, dar presupunand că existau lucruri concrete, de ce nu aţi făcut publică poziţia dvs. la acel moment?

Elena Udrea: Cum să atac propriul Guvern? Am spus-o în interiorul Executivului şi în partid. Permanent, eu am încercat să fac lucrurile cât mai corect, dar şi cât mai loial faţă de echipa din care am făcut parte. Spre exemplu, când am primit în mod legal informări cu suspiciuni faţă de activitatea unor colaboratori din cadrul Ministerului, le-am cerut să plece, chiar dacă erau susţinuţi pe funcţii de unii colegi, ori organizaţii din partid. Dar nu am ieşit să spun public care au fost motivele demisiilor lor. Dar pot ieși acum, să spun foarte multe lucruri pe care unii par că nu și le amintesc ori cred că eu le-am uitat.

„Monica Macovei are o obsesie pentru mine”

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI