Elena Udrea: „Dacă Elena Băsescu va candida independent, va lua și din voturile PMP. Cred că ar trebui să candideze pe lista noastră, ne adresăm aceluiaşi electorat"

Elena Udrea: „Dacă Elena Băsescu va candida independent, va lua și din voturile PMP. Cred că ar trebui să candideze pe lista noastră, ne adresăm aceluiaşi electorat"

Deputatul Elena Udrea a declarat, într-un interviu acordat EvZ, că o candidatură independentă a Elenei Băsescu nu ar fi un lucru bun pentru PMP, adăugând că ea se adresează aceluiași electorat. Elena Udrea a adăugat că fiica președintelui cunoaște foarte bine PMP și se bucură de o simpatie și susținere reală în interiorul partidului.

Mai multe sondaje de opinie au arătat că, în ultima perioadă, PMP a cunoscut o creştere electorală spectaculoasă, ajungând la cote cuprinse între 8% şi 10% în intenţia de vot a românilor. Cum vă explicaţi acest progres într-o perioadă extrem de scurtă de timp? Am reuşit cred să dovedim unei bune părţi a românilor că noi suntem partidul nou şi tânăr de pe scena politică. Le-am arătat că suntem partidul dispus să continue proiectul de reformă şi modernizare a statului început de preşedintele Băsescu în 2004. În plus, am reuşit să atragem alături de noi generaţia în blugi, tineri sau oameni in jurul varstei de 40 de ani,care vor să construiască o Românie mai bună, în care să trăiască, să se dezvolte şi pe care să o lase moştenire copiilor lor.

Cred că avem o strategie şi o comunicare bună şi sunt convinsă că acele procente din sondaje despre care vorbiţi se vor înmulţi şi se vor concretiza la votul din 25 mai.  Preşedintele Băsescu punea această creştere a Mişcării Populare şi pe prezenţa dumneavoastră acolo. Cum comentaţi?

Cred că venirea mea la PMP a însemnat o descătuşare pentru întreg partidul. Pe de o parte, s-a generat o vizibilitate mediatică foarte bună care a contribuit la mai buna transmitere a mesajelor noastre. Pe de altă parte, oamenii s-au mobilizat foarte bine. Am importat oarecum în Mişcarea Populară şi spiritul acela de organizare necesar unui partid politic pentru a reuşi într-un astfel de moment. PMP avea nevoie de această rigurozitate tocmai pentru că şi-a propus la numai câteva luni de la înfiinţare un obiectiv extrem de îndrăzneţ: un scor cu două cifre la europarlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plan personal, am reuşit cred să demonstrez că pot, chiar şi din postura de simplu membru de partid, să ajut la dezvoltarea organizaţiei politice din care fac parte. Îi mulţumesc preşedintelui pentru cuvintele frumoase, dar si pentru toata experienta politica pe care am acumulat-o in 10 ani de activitate in echipa lui. Inca o dovadă în plus că Mişcarea Popular se doreşte moştenirea politică a lui Traian Băsescu.

 S-a discutat foarte mult despre mitingul anti-acciză al PMP. Credeţi că acest demers a fost suficient pentru a-l împiedica pe Victor Ponta să introducă noua taxă care va mări preţul benzinei şi al motorinei?

Mişcarea Populară s-a mobilizat exemplar la mitingul împotriva acestei măsuri economice aberante a lui Victor Ponta. Cei peste 11.000 de oameni adunaţi în Piaţa George Enescu şi care apoi au mărşăluit spre Guvern reprezintă dovada că PMP a iniţiat un parteneriat serios cu românii care se opun acestui furt din buzunare orchestrat de premier în favoarea baronilor locali ai PSD. Având în vedere nevoia de resurse a acestora, cred că nici cele peste 400.000 de semnături strânse de PMP până acum nu-l vor sensibiliza pe Victor Ponta. El are de hrănit o armată de baroni locali hămesiţi.

Mitingul a reuşit în schimb să arate că PMP reprezintă adevărata Opoziţie din România. Că noi suntem cei care ne batem cu actualul guvern pentru interesele romanilor si, că există alternative la această coaliţie a răului construită în jurul PSD.

 Vasile Blaga spunea că PDL şi PNL ar putea fuziona la un anumit moment. Ce părere aveţi despre acest lucru?

E clar că actuala conducere a PDL nu are absolut nicio strategie care să descrie drumul înainte care trebuie urmat. E, de altfel, un lucru pe care eu l-am spus şi când mă aflam în rândurile acestui partid şi pentru care, la momentul respectiv, am fost criticată. Dacă strategia lui Vasile Blaga este să întoarcă PDL-ul împotriva lui Traian Băsescu şi să-l aşeze la căruţa PNL, aşa cum înţeleg din declaraţiile sale recente, atunci viitorul acestui partid sună foarte rău. Eu sper ca, după europarlamentare, oamenii raţionali din PDL să se trezească şi să vină alături de PMP pentru a sprijini un candidat comun la prezidenţiale, care să-l bată pe Antonescu în turul I al prezidenţialelor şi pe Ponta în turul II.

 S-a vorbit foarte mult de lista PMP pentru europarlamentare. Cum arată ea în acest moment?

Cu menţiunea că mai sunt de urmat câţiva paşi procedurali care ar putea să genereze modificări, lista noastră este deschisă de europarlamentarul Cristian Preda, acesta fiind urmat de Teodor Baconschi, Cristian Petrescu, Toader Paleologu, Ruxandra Dragomir, Gunther Wotsch, Gabriel Berca, Florin Secară sau Gelu Vişan. Cred că avem o echipă de candidaţi extrem de redutabilă, cea mai bună dintre toate partidele politice care se înscriu în competiţia electorală pentru europarlamentare.  S-a vorbit foarte mult despre candidatura Elenei Băsescu din partea Mişcării Populare. Au apărut informaţii în presă cum că ar fi strâns semnăturile şi ar urma să candideze ca independent la europarlamentare. V-o mai doriţi pe lista PMP?

Elena a strans cele  100.000 de semnaturi necesare unei candidaturi independente, la fel cum a facut si in 2009.

Cred însă că o candidatură ca independentă a Elenei Băsescu nu ar fi un lucru bun pentru PMP. E clar că ea îmbrăţişează aceleaşi principii şi aceleaşi valori ca şi noi şi, implicit, se adresează aceluiaşi electorat. Cu siguranţă, dacă ea ar candida independent, noi am pierde voturi. De aceea, eu mi-aş dori foarte mult ca ea să vină să candideze din partea Mişcării Populare la aceste europarlamentare. Există o decizie a Colegiului Executiv Naţional care prevede că primele locuri pe listă aparţin eurodeputaţilor în funcţie. Deci, nu ar fi absolut nicio problemă. Cu atât mai mult cu cât ea cunoaşte foarte bine partidul şi pe colegii, bucurându-se de o susţinere şi simpatie reale în interiorul PMP.

 Au fost voci din zona unor jurnalişti care au spus că o venire a Elenei Băsescu în PMP nu ar fi cea mai înţeleaptă idee. Ce părere aveţi?

Acelaşi lucru l-au spus şi despre mine în urmă cu două luni – că, dacă merg eu la PMP, se alege praful şi pulberea de partid. Iată că, avându-mă pe mine ca şi purtător de mesaj, partidul şi-a dublat scorul electoral şi este pe punctul de a obţine un rezultat cu două cifre la europarlamentare.

Acei jurnalişti şi analişti de care vorbiţi dumneavoastră nu doresc binele Mişcării Populare,încercând să acopere în spatele acestei cortine de fum faptul că Monica Macovei a renunţat la toate principiile sale şi a început să-l atace la foc continuu pe preşedintele Băsescu doar pentru a obţine un loc pe lista lui Blaga pentru europarlamentare

Eu cred că Elena Băsescu are toate argumentele de a candida din partea PMP la europarlamentare, fiind cel mai activ eurodeputat român, cu peste 1.300 de discursuri în PE şi cu peste 140 de amendamente la rapoartele întocmite. Mai mult decât atât, ar fi un adevărat plus electoral, putând să aducă alături de noi tinerii, mamele şi femeile în general, pe românii di Basarabia şi din diaspora. S-a vorbit foarte mult despre faptul că Emil Boc nu ar participa la mitingul PDL de sâmbătă de la Cluj-Napoca. Asta în condiţiile în care  s-a înscris recent în Fundaţia Mişcarea Populară. Ce credeţi: va merge până la urmă la evenimentul partidului condus de Vasile Blaga? PDL a devenit nu numai un partid anti-Băsescu, ci şi un partid anti-Boc. Practic, timp de doi ani, am auzit cu urechile mele în partid cum din cauza măsurilor guvernului Boc am pierdut alegerile şi am ajuns în Opoziţie. Lipsa de respect de care au dat dovadă cei din conducerea partidului faţă de preşedinte şi de Emil Boc este jenanta şi nedreaptă. Aceşti doi oameni au trecut ţara prin cea mai gravă criză economică a ultimilor 80 de ani şi au reuşit să salveze România de la colaps. Din parteneriatul lor, PDL a ajuns de două ori la guvernare, o dată chiar ca principal partid. Acuzele şi atacurile la care au fost supuşi nu îşi aveau locul.

Deci, pe mine nu m-ar mira faptul ca Emil Boc să nu participe la mitingul de sâmbătă, care se vrea o imitaţie a demersului nostru de săptămâna trecută.

 Pentru că aţi adus vorba de primarii care s-au înscris în Fundaţia Mişcarea Populară, au existat acuze că aceştia ar fi strâns semnături pentru PMP. Vi se pare normal ca acest lucru să se întâmple?

Absolut. Nici chiar Vasile Blaga şi echipa sa de anti-băsişti nu pot să pună cătuşe pe conştiinţa oamenilor. Foarte mulţi primari din PDL au candidat din partea acestui partid pentru că au crezut în Traian Băsescu. Este normal ca ei să vină alături de forţa politică pe care o percep ca fiind alături de preşedinte. Această politica a supunerii pe care o încearcă actuala conducere a PDL dă natura unei gândiri profund feseniste. Personal, aţi luat vreo decizie privind candidatura la Preşedinţie? Vasile Blaga spunea că „până şi dumneavoastră trebuie să aveţi o limită”...

Vasile Blaga poate să spună ce doreşte. Cert este că PMP creşte în sondaje, în timp ce PDL scade. La fel cum este cert că domnia sa se bucură de o cotă de încredere mai scăzută decât mine, deşi este preşedinte al principalului partid de Opoziţie, aşa cum îi place să spună, de doi ani de zile, iar eu sunt simplu membru al unei formaţiuni înfiinţate cu nici două luni în urmă. Deci, nu primesc sfaturi de la Vasile Blaga şi analizele sale privind candidaţii la prezidenţiale nu sunt convingătoare, dat fiind faptul că prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, stă cel mai prost dintre toţi cei luaţi în calcul de pe zona de centru-dreapta.

Sinceră să fiu, eu sper să avem un tandem Boc – Băsescu şi sunt convinsă că acesta ar avea mari şanse de victorie.