Cercetătorii au constat că, prin utilizarea frecventă a internetului, centrii nervoşi care controlează luarea deciziilor şi motivaţia complexă sunt mult mai activi, ajungându-se chiar la prevenirea simptomelor îmbătrânirii.
Odată cu înaintarea în vârstă, se produc o serie de schimbări şi la nivelul creierului, mare parte din activitatea cerebrală fiind din ce în ce mai redusă.

De-a lungul timpului s-a constat că o soluţie pentru prevenirea îmbătrânirii creierului este rezolvarea cuvintelor încrucişate. Însă, ultimele studii consideră demn de adăugat pe lista exerciţiilor pentru o minte sănătoasă şi navigarea pe internet.

"Rezultatele studiului sunt încurajatoare, tehnologiile computerizate de ultimă oră putând avea efecte psihologice şi potenţiale beneficii asupra adulţilor de vârstă medie sau în vârstă", a declarat profesorul Gary Small, unul dintre realizatorii studiului.

"Efectuarea de căutări pe internet declanşează procese complicate în creier, acestea putând contribui la îmbunătăţirea funcţionării creierului", a adăugat acesta.

Navigarea web stimulează mai mult decât lectura unei cărţi

Fiecărui voluntar i s-a făcut o scanare a creierului atât în timp ce naviga pe internet, cât şi atunci când citea o carte.

În ambele cazuri au fost dovezi clare ale unei activităţi mai intense în emisferele cerebrale care controlează limbajul, lectura, memoria şi abilităţile vizuale.

Însă, navigarea pe internet a stimulat mai intens şi alte zone cerebrale, cum ar fi acelea care controlează luarea deciziilor şi motivaţiile complexe.

Cercetătorii au mai arătat că, în comparaţie cu lectura unei cărţi, navigarea web presupune şi luarea deciziilor ca, de exemplu, ce pagini trebuie accesate pentru a primi o informaţie cât mai satisfăcătoare.

Studiul a fost efectuat pe un număr de 24 de voluntari cu vârste cuprinse între 55 şi 76 de ani, dintre care numai jumătate aveau experienţa utilizării internetului.

Sursa:BBC