„Evenimentul Zilei” prezintă detaliile unui dosar DIICOT, demn de un scenariu de film hollywoodian. Dănuţ Cozma şi complicii acestuia au profitat de naivitatea fetelor pe care le-au convins că sunt îndrăgotiţi de ele şi le-au determinat să obţină bani, practicând prostituţia pentru a se putea întreţine. Procurorii spun că Dănuţ Cozma era ajutat de trei femei: soţia sa- Rodica -Paul Cozma, concubina- Camelia-Elena Caposzta şi amanta- Elena Filip. DIICOT a început ancheta împotriva proxenetului după ce o prostituată a fugit dintr-un bordel din localitatea germană Worns şi a povestit poliţiştilor s-a trasnformat dintr-o fată cuminte, într-o prostituată.
Şantajul sentimental, rentabilitate financiară
Procurorii DIICOT care au monitorizat gruparea de proxeneţi au notat că Dănuţ Cozma şi acoliţii săi „recrutau victimele prin promisiuni mincinoase în legătură cu obţinerea unui loc de muncă în străinătate, de la o perioadă aceştia şi-au dat seama că metoda cu cele mai mari şanse de reuşită şi cu cea mai mare rentabilitate financiară este cea a şantajului sentimental constând în inducerea în eroare a părţilor vătămate cu privire la existenţa unei relaţii de prietenie cu promisiuni de căsătorie, victimele fiind constrânse să practice prostituţia în beneficiul acestei relaţii, singurii beneficiari ai câştigurilor obţinute de acestea fiind de fapt inculpaţii”.
Sex în numele familiei
Anchetatorii mai amintesc că această metodă de recrutare şi aservire sentimentală a victimelor presupune faptul că proxeneţii racolau victima, printr-un comportament care să-i ofere acesteia încredere în persoana autorului faptei şi apoi prin iniţierea unei relaţii intime cu ajutorul căreia să-şi aservească sentimental victima, pentru ca mai apoi să-i ceară – în numele relaţiei, pentru binele cuplului sau în vederea realizării unui viitor împreună – practicarea prostituţiei în străinătate, în vederea obţinerii de importante beneficii financiare rapid şi în mod facil.
Absolut toate victimele audiate au precizat că recrutatorul le-a făcut promisiuni privind achiziţionarea sau renovarea unei locuinţe, privind administrarea sumelor de bani obţinute de acestea din practicarea prostituţiei şi investirea acestora pentru asigurarea relaţiei în viitor. Dănuţ Cozma a recunoscut în declaraţii utilizarea acestei metode de recrutare şi exploatarea a victimelor.
Inculpat:”Foloseau cuvinte urâte la adresa lor”
Andrei Petrişor Bocăneţ, unul dintre complicii lui Dănuţ Cozma, a dat detalii procurorilro DIICOT, despre modul în care purtau cu fetele. „În aceeaşi perioadă mi-am dat seama că inculpaţii recrutau fetele promiţându-le că vor avea un viitor împreună, făcându-le pe acestea să creadă că sunt viitoare soţii. În discuţiile dintre ei, inculpaţi Cozma Dănuţ şi Ioan Iulian foloseau cuvinte urâte la adresa acestor fete care practicau prostituţia – curve, rapăn împuţit, nici unul din ei nu le considera în fapt prietene, iubite sau soţii, ci doar aducătoare de venituri”
Reţeaua trimisă în judecată de DIICOT
Dănuţ Cozma– liderul grupăii de proxeneţi.
Rodica-Paula Cozma– recruta fete din Bacău, cărora le promitea locuri de muncă în Germania.
Daniel-Marius Vlad– locotenentul lui Dănuţ Cozma. Se ocupa de transportul fetelor în germania, strângea banii de la prostituate şi recruta fete prin metoda loverboy. În 2011, s-a certat cu Dănuţ Cozma din cauza unei prostituate de care s-a îndrăgostit. S-a căsătorit cu prostituata şi a părăsit gruparea.
Constantin -Doru Băila– om de afaceri, se ocupa de spălarea banilor proveniţi din prostituţie. A transportat şi exploatat prostituate în Italia, Elveţia şi Germania.
Cătălin- Antonio Albu– se ocupa de transportul şi supravegherea prostituatelor în bordelurile europene. S-a îndrăgostit de o prostituată cu care are o relaţie.
Elena Filip– fostă prostituată. După o relaţie cu liderul clanului, Dănuţ Cozma, a fost promovată matroană.
Camelia – Elena Kaposzta- concubina lui Dănuţ Cozma a primit funcţia de şefă a prostituatelor. Se ocupa de cazarea, iniţierea, facilitare a intrării în club, adunarea şi expedierea banilor în România.
Daniel Popa- era destinatarul unor sume importante de bani proveniţi din prostitiţie, trimişi din Europa. S-a căsătorit cu una din prostituate, spun procurorii, „în scopul aservirii sentimentale a acesteia, pentru a deţine în continuare controlul asupra acesteia, în vederea exploatării sexuale în folosul grupării, contrar faptului că nu avea nici o relaţie cu aceasta”.
Ioan Iulian– cumnatul lui Dănuţ Cozma, specilizat în infracţiuni cu violenţă, era cel care pedepsea prostituatelor care voiau să fugă din bordeluri. A recrutat prin metoda loverboy mai multe prostituate.
Constantin (Tudose) Carcaleţ, zis Didi, vărul lui Ioan Iulian, era şoferul grupării. A recrutat o minoră şi a exploatat-o într-un bordel din Germania.
Andrei Petrişor Bocăneţ- se ocupa de transferul şi cazarea prostituatelor şi cu paza acestora în Europa.
Transferuri bancare de 380.000 de euro
Procurorii DIICOT spun că gruparea lui Dănuţ Cozma a reuşit să strângă, din sexul plătit, aproape un milion de euro. Doar din transferurile bancare spre România, anchetatorii au descoperit suma de 383.200 de euro . Interlopul a achiziţionat permanent autoturisme de lux (mărci consacrate şi modele scumpe de Audi, Mercedes, Touareg, Porche Cayenne, Hummer), imobile, „dar s-au şi preocupat pentru deschiderea unor afaceri licite care să servească la crearea unei aparenţe de provenienţă licită a sumelor de bani obţinute din săvârşirea activităţilor infracţionale”. Pentru a da o aparenţă legală, el a deschis acea societate de colectare a fierului vechi, în cursul anului 2008, şi una de transport rutier de persoane. De asemenea, interlopul investea în noi afaceri, purtând numeroase discuţii pentru concesionarea unor suprafeţe de teren pe raza comunei Podul Turcului, pentru înfiinţarea unei ferme de animale, pentru înfiinţarea unei manufacturi de procesare a produselor lactate.
Agăţată la discoteca din comună
În declaraţia sa, partea vătămată, Mădălina, fostă prostituată a arătat că membrii grupării utilizau ca metodă de recrutare şi control al victimelor şantajul sentimental, fiecare dintre aceştia avea mai multe „iubite”,care erau plasate în locaţii diferite şi exploatate sexual, recurgând la ameninţări şi loviri în cadrul acestor aşa – zise relaţii, invocând motive de gelozie, în scopul asigurării controlului în continuare.
Tatiana avea 19 ani când a fost agăţată de Dănuţ Cozma într-o discotecă pe raza com. Podu Turcului, judeţul Bacău, prin aceeaşi metodă a şantajului sentimental, „pe fondul unei evidente lipse de educaţie, unei situaţii materiale precare şi a unei labilităţi psihice”. Fata a fost transportată şi cazată de acesta o scurtă perioadă pe raza mun. Bucureşti, după care a fost transportată în Germania unde a fost exploată sexual o perioadă de aproximativ 4 ani de zile, fiind transferată de inculpat periodic dintr-o locaţie (club) în alta, în vederea sporirii beneficiilor de pe urma activităţilor acesteia, sau transferată în ţară şi ulterior transportată din nou în Germania, în funcţie de interesele liderului grupării.
„Voi avea grijă de tine, hai la Londra”
O altă minoră a povestit că după ce a intrat într-o relaţie intimă cu Dănuţ Cozma, acesta, pe parcursul celor trei luni de relaţie i-a făcut propuneri de a-l însoţi în străinătate în calitate de iubită/prietenă. Interlopul i-a spus că el munceşte în străinătate, că are foarte mulţi bani că va avea grijă de ea, că urmează să se stabilească definitiv la Londra, că o fată atât de frumoasă nu trebuie să presteze o muncă prost plătită şi care îi poate degrada frumuseţea. „Declaraţia acestei persoane vătămate confirmă întru-totul metoda de recrutare utilizată de inc. Cozma Dănuţ şi ceilalţi membri ai grupări infracţionale condusă de acesta şi faptul că inculpaţii erau în permanentă căutare de noi victime în vederea exploatării sexuale în străinătate”, susţin procurorii DIICOT.
„Eu ţi-am zis, nu te-am luat ca să-mi bat joc de tine, da?”
Constantin Carcaleţ, zis Didi, discuta cu minora Maria, pe care o exploata ca prostituată într-un bordel din Germania.Interlopul o amăgea pe fată cu problemele financiare pe care le aveau, singura soluţia propusă se acesta era ca aceasta să lucreze într-un bordel din Germania.
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Te-ai liniştit?
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Putem discuta acuma?
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Bun, nu vreau să mă gândesc la nicio vorbă din care o zis băiatul ăla cu care ai stat anterior cu el, da? Pentru că mi-ai spus o vorbă care mă face să cred orice. Deci, tu, eu când ţi-am zis, chiar nu pot să rezişti o săptămână, trei, eu ţi-am zis, nu te-am luat ca să-mi bat joc de tine, da? Dar nici să-şi bată alţii joc de tine, unde îmi spui tu mie, îmi spuneai tu mie că te duceai la pensiune.
Maria: Am zis că stă o fată de aici la pensiune şi mă duceam la pensiunea aia.
Constantin Carcaleţ: Da, ce să faci tu la pensiunea aia?
Maria: Deci nu am zis că, nimic altceva, să mă gândesc la altceva, am zis pur şi simplu că mă duc să stau acolo.
Constantin Carcaleţ: Bun şi acolo, ştii cât e ziua, cât e să plăteşti pe zi? Acolo?
Maria: Ă?
Constantin Carcaleţ: Păi nu ştii, nu? E de la 40 de euro în sus minimum, 50 de euro în sus minimum, minimum o cameră. Te-ai gândit la lucrul ăsta? Avem bani prea mulţi p… sau am făcut vreun ban la cât am cheltuit, am făcut vreun ban să punem vreun ban deoparte, să ne batem joc de noi?
Maria: Nu.
Constantin Carcaleţ: Da, nu, eu văd că tu nu ai gând şi nu ai vrut să munceşti, aia văd. Că dacă aveai gând şi aveai, puteai să-mi spui, iubita mea, mai stau o zi, două, trei, cinci, zbate-te şi tu, fă şi tu ceva, bărbăteşte, ai înţeles? De ce toţi au puterea asta şi au câte o prietenă din asta, numai eu, la mine, mi se întâmplă invers, că ţi-am zis, dacă ştiam, nu mai făceam pasul să plec de acasă, nu? Trebuie să mă chinui atâta.
Maria: Acuma îmi zici că-ţi pare rău.
Constantin Carcaleţ: Nu, nu-mi pare rău, ascultă-mă un pic, mie nu-mi pare rău, da dacă aşa, stăteam acasă, stăteai cu mine, mă, că nu mureai de foame, da?
Maria: Bine, păi atunci vii când poţi, mai rezist o săptămână, cât…
Constantin Carcaleţ: Iubita, tu rezistă, vin, te iau, nu vreau ca să aia, te duci, stai acolo, ca să nu te dea ăla afară, tu nu te gândeşti că mă pui pe mine într-o postură nasoală, n-ai văzut cum stăteam la hoteluri şi vine ăla, mâine, poimâne la hotel şi spune, nu mai sunt camere, poftim afară că avem …, n-ai văzut cum ne-a dat afară de la cămin, de la hotel? Sau vrei să alerg după tine pe drumuri? Deci tu mă pui într-o situaţie pe mine de disperare. Du-te colo, du-te colo, fugi, vino, fugi, vino,fugi, vino, deci asta faci, nu că îmi pare rău, mie nu-mi pare rău pentru că ţi-am zis:vreau să fac ceva cu tine, vreau să fiu cu tine pentru că, pentru asta te-am ales, nu?
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Deci, noi am avut o discuţie, acuma, eu nu mai, deci nu mai ştiu sentimentele tale, nu? Aici e vorba şi de sentimente, nu-i vorba numai de asta, e vorba de sentimente, nu? Ţi-am zis, eu nu am plecat să te las ani de zile acolo, am plecat să căutăm un loc mai bun, să fim împreună şi să clădim ceva, nu? Atunci ce discutăm, mă duc la pension?
Maria: Nu, bine, uite eu îmi cer scuze pentru …
Constantin Carcaleţ: Da’ nu…, acuma ne cerem scuze, acuma ne cerem scuze, ai, mai trimiţi iar un mesaj, iar îmi spui nu ştiu ce, iar îmi spui nu ştiu ce, Pitica, o doare şi pe ea spatele, o doare, toată lumea, deci, are câte ceva, înţelegi, are câte o problemă, dar astea tu trebuie să le depăşeşti cu capul sus. Cum mi-ar veni mie acuma să zică patronul, ieşi afară, să zici, iubita mea sunt cu bagajele în faţă. Ştii prea bine cât fac dintr-un loc în altul, nu, ai văzut cât se merge cu o maşină, nu?
Maria:
Constantin Carcaleţ: Tu trebuie să te gândeşti la ziua de mâine, p…, tu trebuie să te gândeşti la ziua de mâine, să fii bărbat.
Maria: Bine. Constantin Carcaleţ: Când ai ceva, discută cu mine
Maria:
Constantin Carcaleţ: Zi-mi!
Maria: Da’ te rog încearcă să vii cât poţi…
Constantin Carcaleţ: Iubita mea, ţi-am zis că vin, am fost undeva, vreau să iau ceva, vreau să fie bine, ai înţeles? Deci vreau să fie bine pentru noi, dacă tu vrei să spui, îmi spui în momentul ăsta, mai stau atâta timp, mai rezist, vreau să fiu lângă tine, nu mai vreau munca asta, eu îţi respect dorinţa, ai înţeles?
Maria: Deci eu, munca asta, nu mai vreau să mai fac, aicea.
Constantin Carcaleţ: Bun, am înţeles, vrei să mergem în altă parte, mergem, cu capul sus, pentru asta caut casă şi pentru asta trebuia să ai răbdare. Deci pe mine m-ai dezamăgit un pic acuma. Va trebui un pic ca să am, ştii cum., ca să prind încredere că plec în altă parte, plec la drum şi o să spui iar, vezi că am găsit, am găsit un hotel nu ştiu unde, o pensiune, nu? Că poate plec trei zile, două zile, în urma plecării mele, la ce să mă aştept p…, ia zi-mi şi tu mie.
Maria: Da, da’ nu mai vreau să fii aşa de departe, eu acolo şi tu nu ştiu unde.
Constantin Carcaleţ: Iubita mea…
Maria: Deci crede-mă că mi-e foarte greu şi mia.
Constantin Carcaleţ: Eu te cred, eu te cred, ascultă-mă un pic, nu sunt plecat aiurea, nu sunt plecat, sunt plecat ca să caut ceva, să fie ceva, să fac ceva, m-ai văzut cum sunt, poate ai văzut cât de deschis sunt cu tine şi poate ai văzut firea mea de a fi, da?
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Eu zic, aşa zic, a venit Pitica, ţi-a zis că i-a atras atenţia, de asta a venit Pitica că m-a sunat pe mine, băi Didi, mi-a atras atenţia, să n-o dea afară, că azi îţi iei liber, mâine îţi iei liber, poimâne îţi iei liber şi tot aşa. Da’, te dă afară, te dă afară, că oamenii nu te ţine dacă vede că nu munceşti, ce zice, te ţine la hotel?
Maria: Bine, hai că mă duc la muncă.
Constantin Carcaleţ: Bine iubita mea, du-te şi ascultă-mă ce-ţi spun eu, îţi promit că o să fie bine şi nu te dezamăgi că mă dezamăgeşti şi pe mine, ne dezamăgim şi uite aşa o să mai dezamăgeşti o persoană, o să mai dezamăgeşti încă o persoană şi atunci viitorul tău unde-i şi drumul tău,spune-mi şi mie, nu? Deci eu discut din realitate şi din problemele vieţii, deci nu discut bagabonţeală şi nu linguşeală. Ţi-am zis, mi-e dor de tine, vreau să fii cât mai repede lângă mine, deci eu nu glumesc şi nu, la mine vorbele nu sunt în vânt, ai înţeles? Ia şi mai rezistă, nu mori, câte, poate să fie două, trei zile, poate să fie o săptămână cel mult, înţelegi? Nu mori, capul sus, da? Nu ţi-am cerut, du-te , fă, lucrul ăsta fă-l non-stop, de ce n-ai făcut atâta, de ce n-ai făcut aia, ca alţii, nu, dar trebuie să fie măcar prezenţa ta acolo şi să fie, adică să scoţi măcar cât de cât, ziua de mâine şi ziua de, ştii cum e, da?
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Bine, iubiţica mea.
Maria:  Mă duc..
Constantin Carcaleţ: Capul sus, vreau să-mi trimiţi un mesaj frumos şi capul sus, da? Şi uită pensiunea aceea şi prietena Marina că n-ai prietene, deci în lume, nu ai prietene, prietena ta e Pitica, da?
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Deci, discuţiile cu curvele şi cu …eu ţi-am mai zis ţie, şi cu îmbârligăturile şi cu …, te face să ajungi într-un cerc unde nu ai să ajungi bine niciodată şi o să mă suni cum m-ai sunat din partea ailaltă, disperată şi plină de lacrimi, ai înţeles?
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Deci, nu vreau să aud asta niciodată pentru că eu am, deci eu am răspunderea faţă de mine în primul rând, dacă tu doreşti un lucru, poţi să-l faci cu inima deschisă, da’ să-mi spui, băi eu vreau să fac lucrul ăsta că orice decizie a ta, eu cred că a fost respectată, nu?
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Bine p…, hai, fugi la muncă şi mă suni, da?
Maria: Da.
Constantin Carcaleţ: Hai, te iubeşte băiatul.
Maria: Şi eu.
Constantin Carcaleţ: Hai, pup.
Maria: Pa.