Evenimentul Zilei > International > Întâlnire amânată Merkel-Sarkozy
Întâlnire amânată Merkel-Sarkozy

Întâlnire amânată Merkel-Sarkozy

Întâlnirea liderilor din Franţa şi Germania, programată iniţial la 3 martie, a fost amânată până în iunie, pe fondul unor disensiuni faţă de propunerea Parisului privind construirea Uniunii Mediteraneene, scrie „EUObserver“.

Este doar una dintre temele de discuţie care scot în evidenţă neînţelegerile dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Uniunea Mediteraneeană a fost concepută de Sarkozy ca o structură dedicată cooperării economice şi politice, care ar cuprinde toate ţările riverane Mării Mediterane, inclusiv şapte state membre UE.

Proiectul Franţei a fost văzut şi ca o modalitate alternativă de extindere a relaţiilor UE cu Turcia. Ideea a fost primită critic la Bruxelles şi în special la Berlin, iar cotidianul „Die Welt“ a precizat că amânarea summitului franco-german din martie a fost tocmai o consecinţă a imposibilităţ ii celor două părţi de a ajunge la un acord. Parisul a respins această variantă, precizând că „reuniunea a fost amânată din cauza programului încărcat al preşedintelui Franţei“.