Evenimentul Zilei > International > Perla Oceanului Indian, insulele Seychelles, în PERICOL
Perla Oceanului Indian, insulele Seychelles, în PERICOL

Perla Oceanului Indian, insulele Seychelles, în PERICOL

Căldura ucigătoare a fenomenului El Niño a afectat serios Seychelles. Temperatura marină de suprafață a crescut în zona Oceanului Indian, albind 90% din suprafața de corali în arhipelag. Vastele inundații au cauzat importante pierderi economice.

Din cauza schimbărilor de climă, oceanul nu mai este prietenul insulelor Seychelles. Conform CNN, căldura ucigătoare a fenomenului El Niño a afectat serios Seychelles. Temperatura marină de suprafață a crescut în zona Oceanului Indian, albind 90% din suprafața de corali în arhipelag. Vastele inundații au cauzat importante pierderi economice, resimțite cu precădere în agricultură și pescuit, potrivit Fondului Monetar Internațional, citat de CNN.

Ultimul El Niño din 2016 a avut consecințe devastatoare, reducând întinderea de corali de la 50% la 5%, afirmă cercetătorii.

Fenomenul El Niño este devastator și incontrolabil. Cu o atentă conservare, insulele Seychelles îi pot ține piept. Însă nu și dacă va continua încălzirea globală. Întrucât temperaturile sunt într-o continuă ascensiune, ecosistemul își pierde abilitatea de a se reface. Într-o zi, va fi înfrânt de El Niño.

 

Când vine vorba de eroziunea coastei, recifurile sunt cheia salvatoare, protejând malurile și spărgând valurile.

Temperatura prea ridicată va contribui la ”stresarea” coralilor și inerenta albire se va produce. Specialiștii care cercetează fenomenele din zonă îi invită pe toți cei care nu cred în încălzirea globală să le facă o vizită de recunoaștere. Albirea coralilor este reversibilă, însă dacă apa va rămâne prea caldă un timp îndelungat, coralii nu se vor mai hrăni și vor muri.