Scopul intalnirii a fost constituirea unei retele care sa informeze cat mai corect publicul despre pericolul reprezentat de schimbarile climatice, dar si despre modul in care fiecare dintre noi poate contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Din cadrul acestei retele europene fac parte si doi reprezentanti ai Romaniei: meteorologul Elena Cordoneanu, editor vreme la Realitatea TV, si Florin Busuioc, prezentator meteo la Pro TV.

Mass-media are un rol crucial

La Bruxelles, membrii Comisiei Europene le-au expus reprezentantilor mass-media ultimele studii privind schimbarile climatice, accentuand faptul ca situatia e mult mai grava decat se estimase acum cativa ani.

"Zambetele de la inceputul conferintei au disparut cu totul dupa prezentarea rapoartelor. Specialistii sunt ingrijorati, iar noi trebuie sa transmitem publicului aceasta ingrijorare. Mesajul trebuie sa fie limpede, corect, argumentat si convingator", spune meteorologul Elena Cordoneanu. Pe de alta parte, in cadrul conferintei, s-a dezbatut si modul in care problema schimbarilor climatice poate fi cel mai bine mediatizata.

"Toata lumea a cazut de acord ca cel mai bine este sa le transmitem oamenilor ca solutia sta in mainile noastre, ale tuturor. Indiferent de deciziile politice care urmeaza a fi luate, rolul nostru este cel mai important", povesteste prezentatorul TV Florin Busuioc.

De altfel, in luna mai 2006, Comisia Europeana a lansat campania "Tu controlezi schimbarile climatice", al carei slogan, "Redu. Opreste. Recicleaza. Plimba-te", ofera cateva sugestii practice prin care putem lupta cu totii impotriva schimbarilor climatice.