Inimă artificială pentru bolnavii care aşteaptă un transplant
- Adam Popescu
- 29 octombrie 2008, 02:00
Un nou tip de inimă artificială, care bate exact ca aceea naturală, ar putea fi implantat bolnavilor în următorii trei ani, în cadrul unui experiment care le-ar reda şansa la viaţă pacienţilor ce nu pot primi un transplant.
Dacă experimentul va avea succes, inima artificială va putea fi implantată pe scară largă în 2013. Dispozitivul foloseşte senzori electronici, ca să regleze bătăile inimii şi fluxul sangvin, şi a fost inventat de un chirurg cardiac francez. Inima artificială este făcută din titan, ţesut de animale şi tehnologie balistică. „Dacă arătaţi electrocardiograma unui chirurg cardiac, va spune că este vorba despre o inimă naturală“, a declarat chirurgul Alain Carpentier, şeful secţiei de Cercetare de la Spitalul „Georges Pompidou“ din Paris, care a lucrat 20 de ani la acest proiect.
Spre deosebire de celelalte două tipuri de inimă artificială care se folosesc deja, aceasta este acoperită cu un ţesut care reduce riscul de a forma cheaguri de sânge. Inima artificială cântăreşte aproape un kilogram şi funcţionează pe bază de baterii. „Transplanturile se fac unui număr limitat de pacienţi, în timp ce pentru implanturi nu există acest impediment“, afirmă Leslie Hamilton de la Freeman Hospital, Newcastle. Dispozitivul ar putea salva anual viaţa a 20.000 de bolnavi care au nevoie de transplant de cord.