Evenimentul Zilei > Actualitate > Ingredintele atracţiei între sexe
Ingredintele atracţiei între sexe

Ingredintele atracţiei între sexe

Prima impresie despre persoane de sex opus se formează într-o zecime de secundă, iar totul de la voce până la clasa socială joacă un rol important, chiar dacă nu ne dăm seama.

Deşi pare magie, acea atracţie pe care o simţim la prima vedere faţă de o persoană este de fapt un proces cât se poate de logic. Este vorba despre o procesare rapidă, inconştientă, a mai multor caracteristici pe care în mod raţional le asociem cu o persoană atractivă.

Sensul atractivităţii diferă pentru fiecare dintre noi, însă există anumite grile prin care cei mai mulţi dintre noi îi trecem pe toţi cei cu care ne întâlnim. Unele pot lipsi sau pot fi mai puţin pregnante la anumite persoane faţă de altele.

Experţii trec în revistă şase ingredinte importante ale atracţiei între sexe.

Vocea

În general, bărbaţii preferă femeile care au vocea subţire, iar femeile preferă bărbaţii cu voci grave.

"Fiecare va căuta la celălat sex un specimen cât mai reprezentativ. Un bărbat cu voce puternică insuflă putere, hotărâre, autoritate, virilitate. O femeie cu voce subţire inspiră delicateţe, fragilitate, nevoia de a fi ocrotită", spune psihologul Keren Rosner, de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Reputaţia şi clasa socială

Atât femeilor, cât şi bărbaţilor, le plac acele persoane pe care şi ceilalţi le găsesc atractive. "Se întâmplă ca uneori să existe persoane care trec de filtrele selecţiei pentru mai multe categorii de oameni şi atunci apare o atracţie firească pentru acea persoană", spune Keren Rosner.

Există desigur şi spiritul de grup, care spune că persoana majoritar admirată este sigur o persoană care merită să te atragă, întrucât are calităţăţi validate de mai multe opinii.

"Atractivitatea vizuală nu poate să fie însă influenţată de descrierea altei persoane decât într-un procent mic. Chiar dacă ştim despre cineva că este o persoană minunată, impactul vizual poate să o catalogheze diferit", adaugă psihologul.

Judecăm în treacăt stilul fiecăruia şi îi plasăm pe cei pe care abia îi cunoaştem într-o clasă socială sau alta. "Dacă optăm sau tindem către o anumită clasă socială vom admira reprezentaţii acesteia. Dacă admirăm o latură caracteristică unei clase sociale îi vom găsi atrăgători pe cei care poartă acele caracteristici", mai spune Keren Rosner.

Aspectul fizic: ele caută bărbaţi puternici, ei vor femei fine

Unele trăsături au un sex appeal universal, pentru că sunt semne ale sănătăţii (musculatură tonifiată, piele deschisă la culoare, o faţă simetrică) şi fertilităţii (buzele mari semnalează un nivel ridicat de estrogen la femei, în timp ce un maxilar pătrăţos este un indicator al testosteronului în cantităţi mari).

Femeile sunt atrase de bărbaţi cu feţe "de adulţi", marcate de o bărbie şi un nas puternice, în timp ce bărbaţilor le plac femeile care au trăsături de copil, cu piele fină, nas mic şi pomeţi înalţi.

O femeie este considerată cu atât mai atractivă cu cât este mai slabă, iar un bărbat cu cât este mai înalt. Cei mai mulţi ajung însă să aibă relaţii cu persoane care au o statură şi o greutate similară cu a lor.

Mult mai importantă decât starea partenerului este starea noastră de spirit. Dacă suntem trişti de exemplu, receptivitatea noastră la semnalele non-verbale ale celorlaţi este "amorţită", ceea ce împiedică realizarea unei judecăţi de valoare rapide şi ne forţează să ne creăm mai greu o primă impresie.

"Daca starea noastră de spirit este una iritată şi morocănoasă, nu vom observa amănunte despre celalalt ce ar putea deveni atractive pentru noi sau noi putem să apărem ca antipatici în ochii celuilalt", completază Keren Rosner.

De ce au succes carismaticii

Persoanele care atrag ca un magnet mai mulţi oameni deodată sunt în general cele care emană încredere şi stimă de sine.

În plus, ele au o capacitate nativă de a se adapta oricărei situaţii şi oricărei persoane cu care intră în contact.

"Sunt persoane care vorbesc pe limba mulţimii şi simultan a fiecărui individ în parte din mulţime", explică psihologul. Comportamentul lor firesc, natural şi apropiat de al nostru este cel care atrage.

"Un bărbat cu voce puternică insuflă putere, hotărâre, autoritate, virilitate. O femeie cu voce subţire inspiră delicateţe, fragilitate, nevoia de a fi ocrotită.”

KEREN ROSNER, psiholog şi psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti

Citiţi şi:

  • Formaţi un cuplu compatibil?
  • Dăunează diferenţa mare de vârstă în cuplu?
  • Sărutul, barometru al compatibilităţii: ce vor ei, ce aşteaptă ele
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News