Evenimentul Zilei > Economie > EXPLOZIE de preţuri la alimente. Inflaţia din februarie: 0,64%, aproape dublă faţă de ianuarie
EXPLOZIE de preţuri la alimente. Inflaţia din februarie: 0,64%, aproape dublă faţă de ianuarie

EXPLOZIE de preţuri la alimente. Inflaţia din februarie: 0,64%, aproape dublă faţă de ianuarie

Inflaţia lunară aproape că s-a dublat în luna februarie, faţă de luna ianuarie. Preţurile de consum au crescut cu 0,64% în februarie faţă de luna precedentă, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.

În ianuarie faţă de decembrie, am avut o inflaţie de 0,36%. Astfel, doar în primele două luni ale anului am acumulat deja o inflaţie de 1%.

Inflaţia anuală, adică cea calculată din februarie anul trecut până în februarie 2012, a fost de 2,59%. Astfel, rata anuală a inflației a coborât la un nou minim istoric.

Mâncarea s-a scumpit masiv

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la alimente. Astfel, preţurile au crescut, în medie, cu 1,21% într-o singură lună. Capul de afiş a fost ţinut de ouă, cu 12,7%, urmate de alte legume şi conserve de legume (6,2%) şi de cartofi (5,72%). Totodată, în februarie faţă de prima lună a acestui an, fructele proaspete s-au scumpit cu 4,76%, citricele – cu 4,47%, iar laptele de vacă a cunoscut un avans de preţ de 1,66%.

Singura ieftinire în grupa mărfurilor alimentare a fost înregistrată la miere şi a fost de 0,23%.

Inflaţia lunară pe categoria mărfurilor nealimentare a fost, în februarie, de 0,4%. Raportat la luna decembrie, preţurile au crescut cu 0,8%.

Printre creşterile de preţuri care se evidenţiază se numără ţigările (1,4%), urmate de combustibili (0,77%) şi de ceasuri, aparate audio-video şi articole sportive (0,48%). O ieftinire uşoară a fost resimţită la frigidere şi congelatoare, unde preţurile au scăzut cu 0,05%.

Preţurile serviciilor au crescut, de la o lună la alta, cu 0,13%, indică cifrele INS. Variaţiile de preţuri la această categorie au fost reduse, de până în 0,4%. Cea mai mare creştere de preţ a fost raportată la îngrijirile medicale, cu 0,35%. Preţuri uşor mai mici, cu 0,05%, au fost înregistrate la alte servicii.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: