Evenimentul Zilei > Actualitate > Care sunt cele mai periculoase infecţii din spitale
Care sunt cele mai periculoase infecţii din spitale

Care sunt cele mai periculoase infecţii din spitale

Un studiu-pilot făcut în secţii de terapie intensivă din România arată care sunt cele mai frecvente şi grave infecţii ce pot fi luate din unităţi medicale.

Puţinele date despre infecţiile spitaliceşti furnizate de unităţile medicale de la noi arată că infecţiile cu e-coli, o bacterie intestinală, klebssiella, microorganism care afectează mai ales pacienţi operaţi, şi stafilococul auriu, ce poate ajunge oriunde în corp provocând septicemie, sunt printre cele mai frecvente.

Experţii atrag atenţia că externalizarea serviciilor de igienizare către firme, care s-a făcut pe scară largă în ultimii ani, poate fi unul dintre factorii-cheie responsabili de infecţii intraspitaliceşti grave.

Trei bacterii cu rezistenţă mare la antibiotice

Klebssiella este microorganismul cel mai frecvent izolat în secţii de Terapie Intensivă de la noi, potrivit raportului Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

„Afectează preponderent copiii la care determină mai ales afecţiuni pulmonare foarte periculoase. Este şi un contaminant ocazional al plăgilor traumatice accidentale şi chirur gicale, are o rezistenţă foarte înaltă în mediul înconjurător, îndeosebi în cel spitalicesc, şi se dobândeşte cu uşurinţă. În plus, are rezistenţă la antibiotice cu spectru larg. Din această caracteristică derivă gravitatea infecţiilor determinate de această bacterie”, explică profesorul de microbiologie şi epidemiologie Marian Neguţ, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

E-coli, care apare în 12% din cazurile raportate, este o bacterie ce poate determina afecţiuni intestinale acute, unele de mare gravitate, precum şi afecţiuni generalizate (septicemii), ca urmare a unor traumatisme chirurgicale sau accidentale. „În mediul spitalicesc poate determina afecţiuni localizate la tractul urinar, ca urmare a manevrelor exploratorii ori terapeutice asupra căilor urinare”, mai explică profesorul.

La fel de frecvent (12% din cazuri) este şi stafilococul auriu. Poate să producă afecţiuni respiratorii, unele grave (precum pneumonia sfafilococică, ce are o gravitate extremă), cutanate şi ale părţilor moi (muşchi), oculare (conjunctivite), urechii (otite) şi afecţiuni generale la fel de grave (septicemie). „Gravitatea infecţiilor cu stafilococ e cauzată şi de rezistenţa lui foarte ridicată la majoritatea antibioticelor utilizate în mod curent, precum şi la antibioticele de rezervă”, mai explică profesorul Marian Neguţ.

Prevenirea şi combaterea infecţiilor spitaliceşti sunt complexe şi trebuie să se adapteze profilului şi funcţionalităţii unităţilor respective: serviciile de urgenţă, traumatologie, chirurgie şi pediatrie, susţin experţii.

Igienizare făcută de firme şi oameni fără pregătire

Specialiştii atrag atenţia că externalizarea activităţilor de igienă din spitale, care este făcută de firme ce nu respectă standardele şi nu au oameni pregătiţi, poate duce la situaţii grave.

„Am avut un caz într-un spital unde făcea igienizare o doamnă ce fusese femeie de serviciu, care nu era angajată şi nu ştia nimic de cum trebuie făcută igienizarea, nu i se făcuse niciun fel de pregătire”, povesteşte Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Infecţii frecvente în secţiile de Terapie Intensivă

MODELUL FRANCEZ

Comitete de luptă anti-infecţii Geta Roman

Medicul român Marius Scarlat lucrează de ani buni într-un spital din Franţa, ca şi chirurg ortoped. Spune că, dacă în urmă cu 20 de ani, rata infecţiilor din spital era de 5-6 la sută, acum a ajuns sub 1 la sută.

EVZ: Cum sunt ţinute sub control infecţiile în spitalul din Franţa unde lucraţi?
Marius Scarlat
: Avem un fel de comitet de lupta contra infecţiilor care se reuneşte periodic fiindcă avem mereu probleme. Din acest comitet fac parte farmacistul care asigură antisepticele necesare, apoi sora şefă, care verifică, administatorul, care este şeful femeilor de serviciu, şi un medic responsabil de fiecare secţie.

Cu cât e mai mare spitalul cu atât e mai stufoasă comisia. De altfel, recent în Franţa a fost un proces într-un caz de infecţie luată din spital şi instanţa a stabilit că nu mai pot fi acţionaţi medicii, ci spitalul, aşa că ei trebuie să verifice regulile de igienă..

Care poate fi cauza unui număr mare de infecţii într-un spital?
De vină pentru un număr mare de infecţii pot fi şi igiena bolnavilor, dar şi calitatea solului pe unde trece bracardul. Un sol care se poate spăla corect reduce drastic numărul de infecţii. Sunt servicii în care încă femeie de serviciu spală cu mopul, care este o sursă de infecţie. În clinicile performante nu se mai întâmplă asta. Sunt şi alte probleme legate de calitatea sterilizării mănuşilor, de tehnicile de antibioprofilaxie.

Toate acestea fac obiectul unor protocoale care, dacă sunt respectate, rezultatele devin surprinzător de bune!


DESCHIDERE. Doctorul Marius Scarlat spune că şi în Franţa infecţiile din spitale sunt frecvente, dar sunt luate foarte în serios