Indienii au adus cricketul în "ţara oinei"

Indienii au adus cricketul în "ţara oinei"

Pentru că simţeau nevoia de socializare, câţiva indieni din Bucureşti au înfiinţat un club de cricket. Tot antrenându-se, echipa lor a devenit cea mai bună din România.

Narri Akhilesh Arya, preşedintele Indian Cricket Club Bucharest, a venit în România din New Delhi în urmă cu zece ani, ca să lucreze la o firmă indiană de aici. Acum, tânărul de 32 de ani are propria lui afacere prin care exportă utilaje la mâna a doua.

"Am creat acest club ca o adunare socială pentru indienii din Bucureşti. Noi am simţit lipsa socializării: nu ne întâlneam pentru că fiecare era ocupat cu jobul lui, cu afacerile lui. Cricketul era un joc comun, apreciat şi iubit de toţi. Când am văzut că deja era o echipă, Transylvania Cricket Club, am zis să le facem concurenţă", povesteşte Arya.

"Jucăm cricket oriunde găsim spaţiu"

Ne puteți urmări și pe Google News

Câţiva dintre membrii clubului lucrează la firme de IT, alţii sunt medici sau studenţi la Medicină. În total, ICCB are 20 de membri, toţi indieni. Din 2008 au început să se întâlnească în fiecare dimineaţă de duminică şi să joace pe unde apucau. Şi pentru că nu aveau un teren tipic de cricket, au improvizat. Vara jucau pe ştrandul Crângaşi, pe un teren de fotbal, în Parcul Izvor de la poalele Casei Poporului sau pe un teren de lângă stadionul "Lia Manoliu".

"Noi încercăm să jucăm cricket oriunde găsim spaţiu", spune preşedintele ICCB. "Vara se poate merge oriunde şi atunci e mult mai ieftin", completează el. Iarna este însă ceva mai complicat, mai ales dacă a nins, aşa că indienii închiriază un teren acoperit pentru care fiecare dintre ei plăteşte 260 de lei pe sezon (din septembrie până în martie).

Un echipament complet costă 500 de euro

În afară de aceşti bani, un membru al clubului plăteşte o cotizaţie anuală de 200 de lei pe an. Însă cel mai costisitor este echipamentul, deoarece piesele componente nu se găsesc în România, după cum spune Arya.

"Noi am importat din India bâte, mingi, echipamentul de protecţie, şepci, mănuşi. Un echipament complet cumpărat din India costă cam 500 de euro. Se pot lua şi din Marea Britanie, Pakistan, Australia, dar e mai ieftin la noi şi ştim exact ce cumpărăm", explică el.

În India, jocul stârneşte pasiuni

În acest an, ICCB s-a afiliat la Consiliul Român de Cricket, un organism ce cuprinde până acum cinci echipe. La noi în ţară, cricketul este departe de a fi un sport popular, însă Arya este încrezător şi speră că va reuşi să atragă şi români care să intre la ei în club.

O lună este suficientă pentru ca un începător să înveţe regulile de joc, spune el: " Regulile sunt complexe cât timp nu le ştii. Dacă eu nu joc fotbal, pentru mine sunt complexe regulile de fotbal". Însă în India cricketul trezeşte adevărate pasiuni: "E foarte apreciat, dar şi criticat. Pentru că tinerii pierd foarte mult timp, bani şi efort. Fac pariuri foarte mari. Eu cred că fiecare familie are cel puţin doi jucători de cricket", spune preşedintele clubului.

În septembrie 2010, Consiliul Român de Cricket a organizat primul turneu intern. Competiţia s-a desfăşurat pe singurul teren de cricket din ţară, aflat în cartierul Berceni din Bucureşti, şi a fost câştigat de echipa indienilor. "Eram mai entuziaşti şi eram toţi tineri", explică Arya succesul din această toamnă. "În India, cricketul e foarte apreciat, dar şi criticat. Pentru că tinerii pierd foarte mult timp, bani şi efort. Fac pariuri foarte mari. Eu cred că fiecare familie are cel puţin doi jucători." NARRI AKHILESH ARYA, preşedintele Indian Cricket Club Bucharest

REGULI

Ca la fotbal: echipe cu 11 jucători

  • Inventat de englezi în secolul al XVI-lea, cricketul este foarte popular în prezent în ţările din Commonwealth.
  • Un meci se joacă între două echipe de câte 11 jucători fiecare.
  • Punctele se fac numai când echipa se află "la bătaie": fiecare membru al echipei va lovi cu o bâtă mingea aruncată de adversar. Echipa de la bătaie face puncte în funcţie de cât de departe se va duce mingea.
  • Cel care aruncă mingea încearcă însă să-l elimine pe cel aflat la bătaie: acest lucru se întâmplă atunci când mingea atinge un grup de trei stâlpi (numiţi "beţe") aflat lângă cel care loveşte. El poate fi eliminat şi dacă mingea lovită e prinsă de un adversar.
  • De fiecare dată când un jucător este eliminat, locul lui este luat de un coleg, până când toţi au trecut pe la bătaie. Atunci, rolurile celor două echipe se inversează. Echipa aflată acum la bătaie va încerca să depăşească scorul obţinut de adversari.
  • Există mai multe tipuri de meciuri, de la unele care durează patru-cinci ore, până la meciuri care se întind pe durata a trei-patru zile.