Autorităţile de la New Delhi susţin un plan ambiţios pentru lansarea în spaţiu a primei navete indiene cu echipaj uman. Obiectivul trebuie îndeplinit până în 2015, iar suma alocată acestei încercări este de 1,7 miliarde de dolari.
În Asia, cursa pentru spaţiu este strânsă. După ce Shenzhou 7 a devenit a treia navă chineză cu echipaj uman care cucereşte spaţiul, India şi Iranul au şi ele planuri dintre cele mai ambiţioase.
Organizaţia Indiană pentru Cercetarea Spaţiului (ISRO) a declarat că doreşte să trimită în spaţiu un echipaj format din două sau trei persoane, pentru o misiune de o săptămână. Planul trebuie aprobat de cabinetul indian, dar are deja sprijinul Comisiei pentru Planificare.
Măsura este însă contestată dur de presa indiană, care nu înţelege de ce programul spaţial este considerat o prioritate.
"India are mari probleme cu educaţia şi sănătatea, aceste domenii având nevoie disperată de fonduri. Noi finanţăm un proiect pentru a ne gâdila orgoliul naţional, când nu avem nici măcar WC-uri. Este monstruos. Dacă se doreşte promovarea ştiinţei, de ce nu investim în tehnologii pentru prevenirea schimbării climatice?", pasaj dintr-un editorial de Praful Bidwai.
Pentru început, în sudul Indiei se pregăteşte deschiderea unui centru de pregătire pentru astronauţi. La începutul lunii, preşedintele ISRO a făcut publice primele planuri ale navei, la o întâlnire a lumii aeronautice de la Bangalore. A fost prezentată schiţa unei capsule spaţiale de trei tone, în care ar avea loc un echipaj format din maximum trei membri. Ajutor de la Moscova
Ruşii vor oferi o mână de ajutor programului indian, oferind consultanţă pentru construirea capsulei şi în alegerea şi antrenarea echipajului. Unul dintre cei aleşi va efectua o ieşire în spaţiu în 2013, la bordul navei ruseşti Soyuz. El va fi al doilea indian în spaţiu, după Rakesh Sharma, care a participat la o misiune rusă din 1984.
Anul trecut, India a lansat cu succes pe Lună nava fără echipaj Chandrayyaan-1. După această realizare, un autor indian a scris chiar o carte despre ambiţiile spaţiale ale Indiei.
"ISRO doreşte, cu orice preţ, să ţină pasul cu China. Devine o problemă de prestigiu naţional. Nu sunt prea convins că a trimite oameni în spaţiu te ajută ca stat. Chiar şi europenii (n.r excluzând Rusia), care sunt mult mai bogaţi, nu au lansat zboruri spaţiale cu echipaj uman" - Gopal Raj, în cartea "În căutarea stelelor".
INFO
Aprilie 1961- rusul Yuri Gagarin este primul om care ajunge pe orbita Pământului Mai 1961 - Alan Shepard este primul american şi al doilea om în spaţiu Decembrie 1964 - Trei americani, Frank F. Borman, James A. Lovell Jr. şi William A. Anders, sunt primii oameni care părăsesc sfera gravitaţională a Pământului Octombrie 2003 - Chinezii intră în clubul elitist al ţărilor care au trimis oameni în spaţiu
CITIŢI ŞI: Încălzirea globală, supravegheată din Cosmos