Evenimentul Zilei > Actualitate > Începe reconstrucţia Cazinoului Constanţa. Ministerul Dezvoltării a preluat clădirea de patrimoniu
Începe reconstrucţia Cazinoului Constanţa. Ministerul Dezvoltării a preluat clădirea de patrimoniu

Începe reconstrucţia Cazinoului Constanţa. Ministerul Dezvoltării a preluat clădirea de patrimoniu

Primarul Mazăre nu s-a obosit să semneze actele de predare, delegându-l pe viceprimar. Suma pentru reconsolidare va fi asigurată din fonduri europene dar secretarul de stat Răzvan Murgeanu a precizat că acestea puteau fi accesate şi de Primăria Constanţa

Cazinoul din Constanţa a fost predat ieri în folosinţă gratuită, pentru o perioadă de doi ani, ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru a fi consolidat şi reabilitat prin Comisia Naţională de Investiţii.
Documentele de predare-primire a obiectivului istoric au fost semnate chiar în clădirea dezafectată, de către secretarul de stat Răzvan Murgeanu şi de viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău. „Se semnează  astfel contractul care consfiinţeşte rezolvarea sau asanarea unei mari nedreptăţi, e păcat de clădirea asta, vi se pare normal să arate aşa simbolul Constanţei? Mie mi se pare strigător la cer”, a comentat Răzvan Murgeanu.

El a precizat că imobilul putea fi reparat şi de către Primăria Constanţa prin accesarea de fonduri europene, cu o finanţare de numai 2%. Instituţia care se va ocupa în totalitate de reabilitarea cazinoului este Comisia Naţională de Investiţii al cărei preşedinte, Ana Maria Topoliceanu, a prezentat detaliile tehnice ale contractului: „Într-o lună vom şti cu exactitate costurile consolidării şi restaurării acestui obiectiv, costuri care vor fi aprobate de guvern. Apoi va avea loc o licitaţie internaţională pentru partea de proiectare şi execuţie a lucrărilor, termenul fiind de doi ani şi sperăm astfel ca în toamna lui 2013 să-l putem preda, reabilitat, Primăriei Constanţa”.
Potrivit oficialilor MDRT, Cazinoul va arăta în final exact aşa cum a fost construit în urmă cu 100 de ani.

Răzvan Murgeanu nu a ştiut să spună cât va plăti guvernul pentru reabilitarea Cazinoului însă „la predarea către municipalitate, valoarea de inventar va fi mult mai mare decât acum”. Prefectul de Constanţa Claudiu Palaz, prezent la semnarea documentelor, a cerut public să i se păstreze destinaţia iniţială – jocuri de noroc, restaurante, spectacole, redat circuitului turistic. Primarul Constanţei, Radu Mazăre declarase anterior că nu renunţă la ideea vânzării Cazinoului.