Evenimentul Zilei > Justitie > Începe judecata într-un dosar greu, cu un fost ministru și cumnatul unui înalt demnitar
Începe judecata într-un dosar greu, cu un fost ministru și cumnatul unui înalt demnitar

Începe judecata într-un dosar greu, cu un fost ministru și cumnatul unui înalt demnitar

Dosarul în care un fost ministru al Finanțelor este acuzat de luare de mită prinde contur, întrucât ÎCCJ a dispus începerea judecării pe fond.

Tocmai a fost dispusă începerea judecării pe fond a lui Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanțelor care a fost acuzat de DNA că ar fi luat mită. Acesta a mai fost acuzat și de trafic de influență în vederea reabilitării unor tronsoane de cale ferată.

ÎCCJ a dispus această măsuri astăzi, luni, 15 iunie 2020.

„În temeiul art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Mircea Ionuţ Costea, Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu, Mihaela Mititelu şi Cristian Alexandru Boureanu. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 89/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Mircea Ionuţ Costea, Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu, Mihaela Mititelu, Cristian Alexandru Boureanu şi Constantin Dascălu”, se arată în minuta deciziei.

Decizia luată de ÎCCJ nu este definitivă însă, și poate fi atacată în termen de 3 zile.

Totul a început în anul 2019, mai exact pe 15 noiembrie, când Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență.

Faptele de corupție au avut loc între anii 2005 – 2017, conform unui comunicat transmis de DNA și au fost concretizate prin plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, sub titlul de comisioane, din partea unei companii străine.

Banii au intrat în conturile unor oficiali români sub pretextul lichidării unor contracte privind încheierea și executarea lucrărilor de reabilitare a unor linii de cale ferată.

Un alt nume greu întâlnit în același dosar este și cel al unui fost deputat ce a ajuns în atenția presei în urma unui scandal cu Poliția Română, și anume, Cristian Boureanu, și el fiind acuzat de trafic de influență.

De asemenea, au fost deferiţi Justiţiei Mircea Ionuţ Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank) – trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) – luare de mită. Reamintim că Ionuț Costea este cumnatul lui Mircea Geoană.