Încep verificările la casa bolnavului

Încep verificările la casa bolnavului

Noile reglementări controversate privind concediile medicale intră în vigoare astăzi. Legislaţia care modifică sistemul de acordare şi verificare a concediilor medicale a intrat în vigoare, astfel, angajaţii aflaţi în concediu medical vor putea fi verificaţi la domiciliu, de astăzi, dar numai la cererea angajatorului.

În plus, medicii de familie pot acorda certificate de incapacitate temporară de muncă pentru cel mult 10 zile. Angajatorii au obligaţia ca în şase zile de la primirea unei solicitări să depună la CNAS declaraţia cu numele celor aflaţi în incapacitate de muncă şi cel al medicilor care au aprobat concediul medical.

Program de vizite

Cei care solicită concedii medicale trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere în faţa medicului, din care să rezulte locul unde stau pentru a putea fi verificaţi. Intervalele orare în care pot primi vizitele autorităţilor sunt 8.00-11.00, 12.00-17.00 şi 18.00-20.00. Primele cinci zile de concediu medical sunt plătite de angajator, iar din ziua a şasea de Casa de Asigurări de Sănătate.

Noile reglementări prevăd că angajatorul poate verifica dacă persoana aflată în concediu medical este la domiciliu. Vizita este făcută de un reprezentant al firmei, însoţit de o persoană de la Casa de Asigurări şi, la nevoie, de un polişist. Comisia care se va deplasa la domiciliul pacientului va încheia un proces-verbal care va fi semnat şi de bolnav.

În cazul în care acesta nu este găsit la domiciliu, se precizează acest lucru în procesul- verbal şi se sistează plata concediului medical.

Se încearcă diminuarea abuzurilor

„Prin această lege încercăm să diminuăm numărul abuzurilor cu certificatele de concediu medical”, explică Gabriela Angheloiu, consilier personal al ministrului sănătăţii.

Pe de altă parte, reprezentanţii pacienţilor susţin că această lege nu face decât să creeze şi mai multe ocazii de fraudare şi, în plus, încalcă drepturile omului. „Vom ataca reglementarea în instanţă pentru că încalcă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, spune Vasile Barbu, reprezentant al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

"Prin această lege încercăm să diminuăm numărul abuzurilor cu certificatele de concediu medical. În cazul în care nu sunt respectate noile reglementări se va sista plata concediului medical.“

GABRIELA ANGHELOIU, consilier personal al ministrului sănătăţii

SESIZARE

„Arest la domiciliu”

Colegiul Medicilor şi Coaliţia Organizaţiilor Bolnavilor Cronic din România au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul OUG privind concediul medical, apreciind că verificarea la domiciliu a bolnavilor încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale.

Reprezentanţii celor două organizaţii consideră că noua lege atinge dreptul la integritate psihică prin articolul 22 din Constituţie şi limitează sever dreptul la liberă circulaţie. „Efectuarea acestui control poliţienesc al prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa domiciliului sau la reşedinţa indicată de către organele de poliţie, în condiţiile în care nu există niciun fel de garanţii legale de natură să asigure evitatea unor abuzuri, aduce atingere dreptului la integritatea psihică a persoanei respective”, se arată în acţiunea trimisă de cele două organizaţii.

De asemenea, reglementarea încalcă, în opinia membrilor celor două organizaţii, dispoziţiile articolului 23, alineatele 1 şi 13 din Legea fundamentală privind inviolabilitatea libertăţii individuale. „Practic, se instituie o modalitate de arest la domiciliu, similară măsurilor preventive specifice legislaţiei penale, însă nu pentru persoane care au săvârşit fapte penale, ci pentru unele bolnave”, se mai arată în sesizare.

3.000.000 de concedii medicale au fost raportate anul trecut, în condiţiile în care în România sunt 5 milioane de angajaţi

Ne puteți urmări și pe Google News