Evenimentul Zilei > International > Încep nefăcutele Moscovei și în Africa. Primele livrări de arme
Încep nefăcutele Moscovei și în Africa. Primele livrări de arme

Încep nefăcutele Moscovei și în Africa. Primele livrări de arme

Rusia își consilidează influența în țările instabile din Africa

Ministerul rus al Apărării a informat că a furnizat arme, în premieră, Gabonului. Aceasta pare a fi prima livrare de armement din istoria relațiilor Gabonului, țară centrafricană, cu Rusia sau cu Uniunea Sovietică.

Oficial, potrivit agenției RIA Novosti și grupului de reflexie SIPRI, armele sunt destinate să ajute autoritățile gaboneze în „lupta contra braconajului și pentru protejarea parcurilor naționale”.

Acest export de armament este rodul ultimei prospecțiuni a Moscovei pe continentul african, după primul summit Rusia-Africa de luna trecută. La acest summit, cele două țări au semnat peste 50 de acorduri în valoare totală de 800 de miliarde de ruble (12,5 miliarde de dolari)

„După ce a primit armele din Rusia, Republica Gaboneză intenționează să consolideze unitățile pentru a lupta împotriva braconajului”, a declarat armata rusă într-un comunicat online citat de Moscow Times. Rusia nu a precizat ce fel de arme a livrat către Gabon.

„Moscova speră să consolideze cooperarea în domeniul protecției mediului”, a declarat ambasadorul Rusiei în Gabon, Dmitri Kurakov. Cu aceste noi livrări de arme, a adăugat Kurakov, Rusia vrea să „ajute la salvarea patrimoniului natural al planetei noastre”.

Diamantele africane sclipesc până la Kremlin

Republica Gaboneză este afectată de braconaj, de exploatarea forestieră ilegală și de comerțul ilegal cu animale sălbatice, în ciuda eforturilor de extindere a ariilor protejate în ultimii ani. Braconierii și contrabandiștii bine echipați și puternic înarmați se bazează foarte mult pe complicitatea personalul local de protecție a parcurilor și pădurilor, a declarat ministerul gabonez al Pădurilor, Mediului și Mării. Ministerul a menționat că braconierii „au intensificat o violență fără precedent” împotriva faunei sălbatice.

În realitate, în ultimii ani, Rusia și-a intensificat activitățile în Africa: susținere militară, servicii de securitate, energie nucleară și alte „servicii” (cum ar fi propaganda electorală) , destul de opac explicate.

Evident, nu de grija faunei sălbatice, ci în schimbul consolidării puterii sale geopolitice, reluând legături din vremea Războiului Rece, într-o regiune subdezvoltată. În principal, în schimbul dreptului de exploatare minieră în bogatele zăcăminte din țările africane: diamante în special.

Fără puterea financiară a principalilor rivali, SUA și China, Rusia își face o nișă în Africa susținând liderii din statele instabile, lideri bogați cu apetit pentru armele rusești. De altfel, în 2002, Rusia și Gabon au semnat un acord de cooperare tehnico-militară.