Potrivit Reuters, 135 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 750 de case au fost distruse de flăcări. 78 de persoane au fost rănite, multe dintre acestea având arsuri grave.

"Toţi au dispărut. Toţi. Casele lor au dispărut. Toţi cei care au locuit în aceste case au murit. La final, totul va arăta ca Hiroshima, credeţi-mă. Va fi ca după o bombă nucleară. Poţi vedea animale moarte pe marginile drumului". Este mărturia lui Christopher Harvey, unul dintre supraviţuitorii incendiului din oraşul Kinglake.

"Totul nu poate fi descris altfel decât o crimă în masă"

Poliţia crede că unele dintre incendiile care au şters de pe hartă regiunile rurale din apropierea oraşului Melbourne au fost declanşate intenţionat. "Totul nu poate fi descris altfel decât o crimă în masă", a spus prim-ministrul australian Kevin Rudd, într-o declaraţie pentru televiziune. "Numărul morţilor creşte [..] şi cred că va continua să crească", a completat premierul. În oraşul Marysville, poliţia caută dovezi ale acestei variante.

Flăcările s-au răspândit pe o arie de 40 de kilometri, iar focul părea a fi o clădire de patru etaje care se mişcă rapid şi distrugător, potrivit declaraţiei unui reporter din zonă.

Cel mai mare dezastru al secolului

În prezent, pompierii se străduiesc să stingă zece dintre incendiile din apropierea oraşului Victoria. O suprafaţă de 330.000 de hectare a fost afectată de incendii, iar o renumită podgorie (Yarra Valley) a fost distrusă.

Rudd a declarat că Guvernul va aloca ajutoare de şapte milioane de dolari pentru reconstrucţia zonelor afectate de incendii, dar că întregul proces va dura ani.

Bilanţul acestei tragedii, botezată deja „Sâmbăta Neagră“, îl depăşeşte sensibil pe cel înregistrat în urma „Miercurii Cenuşii“, din 1983, când o serie de incendii s-au soldat cu moartea a 75 de persoane.


Este cea mai mare catastrofă naturală din Australia ultimilor 110 ani. În 1899, ciclonul Mahina a lovit Cape York, din nordul continentului, şi a dus la moartea a 400 de persoane.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:15