Evenimentul Zilei > Social > Încă un examen obligatoriu pentru șoferi. Riscurile sunt mari!
Încă un examen obligatoriu pentru șoferi. Riscurile sunt mari!

Încă un examen obligatoriu pentru șoferi. Riscurile sunt mari!

Fișa medicală pentru obținerea sau reînnoirea permisului auto va fi valabilă timp de un an, în condițiile în care aceasta are acum o valabilitate de doar șase luni. Viza unui specialist penumolog este ogligatorie.

 

Conform unui unui proiect de ordin al Ministerului Sănătății, va apărea un nou model de fișă medicală, ce va conține și examinarea de pneumologie, pentru cei care vor permis pentru mașini mari, pentru a vedea dacă au apnee.

Proiectul de ordin este pus în dezbatere publică și, pentru a se aplica, trebuie aprobat de ministrul sănătății și publicat în Monitorul Oficial.

În esență, noutatea este că valabilitatea fișei medicale, de care au nevoie atât viitorii șoferi, cât și actualii șoferi, va fi dublată (de la șase luni se va ajunge la un an).

Astfel, documentul va putea fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obținere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obținut.

Practic, va exista un model nou al fișei medicale, însă acesta va conține mai ales modificări de formă. Singura schimbare, în afară de valabilitate, va fi apariția, pe lista examinărilor medicale necesare, a pneumologiei.

Rubrica de pneumologie va fi obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

În acest fel, toți șoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testați pentru apnee în somn, în condițiile în care acum doar cei suspectați de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical.

Concret, cei pentru care există suspiciuni de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv trebuie să se ducă la o consultație medicală, pentru a obține un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.

Astfel, aceste persoane pot obține permisul doar dacă dovedesc că își controlează afecțiunea, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, fapt confirmat de un aviz medical autorizat.

De asemenea, aceste persoane trebuie să se ducă periodic la controale medicale, anunță saitul avocatnet.ro. Aceeași sursă anunță că regulile actuale vor rămâne neschimbate, chiar dacă vom avea acest nou model al fișei medicale cu rubrica de pneumologie. Cei suspectați de apnee oricum vor avea nevoie de aviz medical dacă vor permis, indiferent de categorie.

Motivul pentru care au apărut în legislație restricțiile pentru persoanele cu apnee în somn este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul respectiv. Apneea este o oprire temporară a respirației, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolență diurnă excesivă.

Urmărește un reportaj video aici despre: Evz.TV. Blestemul accidentelor rutiere la români. Cauze și soluții. Estul contra Vest