Improvizatie cu scandal in "orasul cultural"

Improvizatie cu scandal in "orasul cultural"

Spectacolul de inaugurare a cortului multifunctional - Pavilionul 2007 - din Sibiu a fost, miercuri seara, un esec: ger in cort, alcool pe scena.

Actorul Marius Manole a aparut beat pe scena si a declarat ca e cel mai prost spectacol in care a jucat vreodata. 

Marius Manole, actor la Teatrul National din Bucuresti, ar putea fi inlocuit in spectacolul „Romania povestilor albastre”, dupa ce a aparut beat pe scena si a declarat cu berea in mana ca este cel mai prost spectacol in care a jucat vreodata.

„O sa joc in continuare, fiindca am un contract, dar o sa ma chinui sa-l distrug”, a spus Manole, care a avut rolul lui Ovidiu si al povestitorului.

Tanarul de 28 de ani este unul dintre cei mai apreciati actori de la National. Anul trecut a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru rolul principal din „Inima de caine”, iar in 2003 a luat Premiul Ministerului Culturii si Cultelor, pentru rolul Puck din „Visul unei nopti de vara”.

„Speram ca va fi inlocuit, desi este un actor foarte bun, ca sa nu se mai repete ce s-a intamplat miercuri. De sanctiuni nu s-a pus problema deocamdata”, a declarat Oana Ionita, purtatoarea de cuvant a Asociatiei Sibiu Capitala Culturala.

Spectacol anulat

„Romania povestilor albastre” este un spectacol multimedia ce imbina teatrul bazat pe operele lui B. P. Hasdeu si Iuliei Hasdeu cu proiectiile video, dans si muzica.

Regia este semnata de Anca Bradu, coregrafia apartine Lilianei Iorgulescu, iar muzica este compusa de Mihaela Vosganian si Irinel Anghel.

Producatorul evenimentului este Asociatia Romana a Femeilor din Arta, iar proiectul a beneficiat de o finantare de la Ministerul Culturii si Cultelor, de 111.600 lei.

Mihaela Vosganian si Liliana Iorgulescu au refuzat intalnirile cu jurnalistii, fiindca prezenta lor artistica a fost asociata cu pozitia de „neveste de ministri”.

Cortul multifunctional destinat evenimentelor din Programul „Sibiu 2007” a fost inchiriat de Primaria Sibiu de la firma Bento’s Event Tent din Germania, pentru 800.000 euro, pana in octombrie.

Desi instalarea a inceput acum trei saptamani, cu doar cateva ore inainte de spectacol, curentul electric lipsea. De aceea, actorii nu au putut face repetitii, iar prima reprezentatie din cele doua planuite pentru miercuri seara a fost anulata.

La cea de-a doua reprezentatie, de la ora 21.00, cam 400 de spectatori au intrat curiosi sa vada cum arata cortul, dar i-a intampinat frigul. Cine a putut si-a tras cate o gluga sau caciula pe cap, iar spectacolul s-a tinut intr-o dardaiala generalizata.

Cu berea pe scena Dupa o jumatate de ora, au inceput sa plece spectatorii. Atunci, totul a luat o neasteptata intorsatura.

Pe scena, Marius Manole a inceput sa improvizeze: „E frig de mori aici!”. „Plecati?”, a continuat Manole, starnind hohote de ras. „Nu radeti, ca e rau si de noi!”, a plusat actorul, ridicand un picior si incercand sa-si incalzeasca talpile goale.

Pana aici, s-a crezut ca face haz de necaz ca sa „incalzeasca” atmosfera, insa lucrurile au mers mai departe: „Plecati? Mi se pare corect!”, „Pe cinci milioane... Bani, nu gluma!” „Cu tristete va spun, dupa doua, trei, cinci beri...”.

Apoi, actorul a coborat de pe scena, s-a asezat pe un scaun si s-a servit cu o bere, pregatita probabil dinainte. A revenit pe scena cu berea in mana, iar actul a continuat cu el band si lansand replici, obligandu-si colegii sa se adapteze.

Regizoarea, „socata”

Putinii spectatori au aplaudat la final in picioare, apreciind artistii care au jucat in ciuda conditiilor. La aplauze nu a iesit si Marius Manole. Regizoarea Anca Bradu s-a declarat „socata” de  ceea ce s-a petrecut: „A trebuit sa amanam primul spectacol, nervii actorilor au cedat, s-au intamplat tot felul de lucruri”.

Cat despre prestatia lui Marius Manole, regizoarea crede ca „improvizatiile nu au fost artistice, din pacate, au depasit limita bunului-simt si o sa vedem ce o sa se intample. E un nume mare acest actor, pentru mine a fost o surpriza coplesitoare”.

Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti, se declara surprins de cele intamplate la Sibiu. „Marius are o disciplina profesionala impecabila. El duce in spate multe dintre spectacolele noastre. De doi ani n-am avut nicio problema cu el”, a precizat Caramitru.

SFATUL PRIMARULUI

„Imbracati-va gros!”

Primarul Klaus Johannis, presedinte al Asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, ii sfatuieste pe spectatori „sa se imbrace gros”.

Stie ca si actorii au de infruntat conditii grele, dar nu crede ca organizatorii pot fi facuti responsabili daca unii artisti clacheaza.

„Am fost acolo si la pranz, si seara, iar actorii mi-au spus ca este greu. Pentru spectatorii dedicati cred ca s-au gasit modalitati de imbracare. Daca nu ne vom trezi cu o incalzire brusca a vremii vom avea un spectacol tot in conditii vitrege”, a declarat ieri Johannis.

„N-am crezut ca o sa reusim sa fim gata cu totul pana miercuri. Am avut cortul numai din martie. Cortul necesita si un numar mare de utilitati si s-a reusit in timp sa se introduca multe.

Nu sunt inca toate”, a adaugat primarul. El a anuntat ca instalatia de incalzire va fi adusa abia saptamana viitoare.

In consecinta, si urmatoarele evenimente din cort se vor juca tot in frig. De conectarea Pavilionului la energia electrica, realizata cu mare intarziere, s-a ocupat SC Electrica.

Ne puteți urmări și pe Google News